28 Март 2024, 11:45 Днес (5) | Вчера (12)

Тричленка на ВАС отмени цените за достъп на фотоволтаици

14 Март 2013 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2013, 17:17
Под лиценза на creativecommons

Съдебното решение е мотивирано с факта, че ДКЕВР е обяснила въвеждането на новата такса с разходите за управлението на електроенергийната система, но не е представила никакви конкретни данни как е изчислила тези разходи и как е определила временните цени

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени цените за достъп  до мрежата за производителите на енергия от слънчева енергия. Те бяха въведени през септември миналата година за всички производители на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) на база прогнози на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и мотивирани с големите разходи за балансиране на електроенергийната система. 

 

Днешното решение не е окончателно и в двуседмичен срок може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Съдът се произнесе по жалба на софийското дружество "Фотоволтаик Енерджи Сорс" и на пловдивската ИБВ Солар. Първото е присъединено преди 31 март 2010 г. и е отменене цената от 145,66 лв./МВтч, която плаща. Второто дружества е присъединено към мрежата през първото шестмесечие на 2012 г. и за него е била определена цена от 221.29 лв.  за МВтч.  Други компании от ВЕИ сектора също водят дела.

Съдебното решение е мотивирано с факта, че ДКЕВР е обяснила въвеждането на новата такса с разходите за управлението на електроенергийната система, но не е представила никакви конкретни данни как е изчислила тези разходи и как е определила временните цени. "Липсата на фактически данни в тази връзка препятстват защитата на заинтересованите страни и осъществяването на съдебен контрол на оспорения административен акт", се посочва в мотивите за решението.

Според съда регулаторът е нарушил основни принципи на ценообразуването като е определил цени  за достъп до мрежите без участието на производителите на зелена енергия.  ДКЕВР не е  изложила обективни критерии при определяне на цените, те не са определени по прозрачен начин, не са представени доказателства за липса на дискриминация в сравнение с други цени за достъп до мрежите, смята ВАС.

Цената за достъп беше определена като процент от преференциалната тарифа за различните видове възобновяема енергия, а плановете на ръководството на ДКЕВР миналата година бяха тя да действа поне 6 месеца, след което да бъдат определени постоянни цени.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив