24 Април 2024, 19:15 Днес (12) | Вчера (6)

Турция ни разиграва за износа на ток

13 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Турската електрокомпания ТЕТАШ е пратила в четвъртък вечерта факс до НЕК, че няма да праща делегация за преговори в понеделник, съобщиха вчера от НЕК

Турската електрокомпания ТЕТАШ е пратила в четвъртък вечерта факс до НЕК, че няма да праща делегация за преговори в понеделник, съобщиха вчера от НЕК. В началото на седмицата бе съобщено, че на 13 октомври шефовете на ТЕТАШ идват в София, за да подновят преговорите за износ на ток за Турция, отказан през пролетта. Решението за отлагане на преговорите е взето от турското министерство на енергетиката, съобщили от съседската електрокомпания.

Вчера енергийният министър Милко Ковачев прати писмо до турския си колега Хилми Гюлер, в което изразява учудването си от отлагането на посещението. Часове след това БТА съобщи от Истанбул, че делегацията всъщност идвала на 14 и 15 октомври. От НЕК отрекоха да знаят това.

Отмяната на посещението идва ден след като бившият премиер Месут Йълмъз заяви, че не може износът на ток да се отвърже от строителството на магистрала "Марица" и каскадата "Горна Арда". Йълмъз подписа през 1998 г. с колегата си Иван Костов споразумението, което предвиждаше турски фирми да сторят каскада "Горна Арда" и част от магистрала "Марица", а срещу това ние да изнасяме ток за Турция.

Това лято турските власти бяха допуснали възможността строителството на инфраструктура и вносът на ток да се разглеждат отделно, ако се България изнася тока на по-ниска цена. България пожела да се отделят двете неща, тъй като избран да строи "Горна Арда" и "Марица" бе Джейлан Холдинг, който в последствие не намери пари.

КРАЕН СРОК
Срокът, в който България и Турция трябва на всяка цена да решат проблема с тока, изтича на 21 октомври, казаха експерти вчера. Тогава свършва 6-месечното предизвестие, през което според сегашния договор може да няма доставки на ток, без да се разваля самият договор и без неустойки. След този срок страната, която желае развалянето на договора или трябва да постигне съгласие с другата страна, или да се отнесе до международен арбитраж. Ако нищо не се случи и след 21 октомври, Турция ще трябва да плаща неустойка

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив