26 Април 2024, 21:05 Днес (11) | Вчера (14)

Университети закриват катедри и намаляват заплати

13 Май 2020 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 май 2020, 23:56

Представят отчети на образователния министър изпълняват ли заложените мерки

Университети съкращават персонал, намаляват средствата за заплати, закриват катедри или пък вдигат таксите за обучение. Това са част от мерките, които предприемат вузове, като Стопанска академия "Д. А. Ценов" – Свищов и Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", напирмер, пише в. Монитор. Те са заложени в програми за оптимизация на разходите и структурата през следващите години, като целта е да им бъдат отпуснати средства. Това ще стане възможно с решение на Министерския съвет, което е публикувано за обществено обсъждане.
Според него за Стопанската академия "Д. А. Ценов" – Свищов се предвиждат до 2 млн. лв., а за Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" – до 650 000 лв. Допълнителните средствата към бюджетите на двата вуза са необходими за оптимизация на разходите и структурата им, като целта е да постигнат балансирани бюджети до края на годината. Програмите им за оптимизация включват мерки в четири направления, отнасящи се до работещите в тях, научните изследвания, издръжката на базата и приходите, които могат да получат. Всяка година от изпълнението им ректорите ще трябва да представят отчет на образователния министър какво са изпълнили. До края на годината пък ще трябва да посочат как са изразходвани допълнителните 2,65 млн. лв. от държавната хазна.

Стопанска академия "Д. А. Ценов" – Свищов е направила план за оптимизация на разходите и структурата за периода 2020 – 2022 г. В него се предвижда намаляване на средствата за заплати с 20%. За целта лицата на ръководни длъжности ще бъдат по-малко, ще се орежат някои бонуси, като тези за притежаващите степен "доктор” и "доктор на науките” и надбавките за трудов стаж, ще бъде наложен и мораториум за откриване на процедури за академични длъжности. За да спестят от разходи за сградите си, от вуза ще минат на една смяна, няма да учат януари, за да не отопляват, ще сливат администрациите на кампусите. Сред мерките за увеличаване на приходите пък е ръст на таксите за някои специалности и степени, привличане на повече чуждестранни студенти в платено обучение, планиране на програми за издаване на двойна диплома, организиране на платени летни училища. От Стопанска академия очакват и ръст от приходите от дейности извън учебната. Даване под наем на всички търговски обекти и неизползвани активи със стопанско предназначение, собственост на вуза, с цел получаване на регулярни приходи под формата на наеми е една от възможните дейности, заложени в плана.

Програмата за оптимизация на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" е за периода 2020 – 2023 г. От вуза смятат персоналът да бъде намален с 25%, а всички преподавали над 65-годишна възраст и част от административния персонал се пенсионират. От 184 преподаватели ще останат около 160, а администрацията ще бъде намалена до 130 души вместо сегашните 187. Една от причините за това е на специалностите във филиала в Кърджали от 7 на 4, както и интегрирането на департамента "Чужди езици и спорт” в електромеханичния факултет. За да се намалят разходите на вуза пък ще бъде закрит и хуманитарният департамент. Намаляване на потреблението на ел. енергия, топлоенергия и горива на служебните автомобили, както и орязването на командировки в чужбина също са сред мерките за спестяване на излишни харчове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив