16 Април 2024, 23:11 Днес (11) | Вчера (10)

Унищожената реколта не е застрахована

01 Юли 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Преобладаваща част от земеделските производители в Родопите не са застраховали реколтата си, загубите от природната стихия ще останат непокрити, съобщиха от кметствата на засегнатите общини, където в събота и неделя се изсипа градушка.

Бедствието унищожи реколтата в Мадан, Неделино, Чепеларе и село Лясково. В община Ардино, област Кърджали, над 70 процента от тютюнът е съсипан.
Счупени са прозорци и керемиди, улиците са наводнени. Комисия от "Гражданска защита" обикаля обектите и изчислява щетите.
Тежък порой, придружен с град, се изсипа през последните два дни в Пловдив, дъждът е над 90 литра на кв. м, съобщиха от "Гражданска защита". Според "Водоснабдяване и канализация" количеството е по-голямо от това, което могат да поемат шахтите в града. По улиците са се образували езера с дълбочина над 20 метра, дървета са паднали по шосето Пловдив - Пазарджик. Над една трета от град Раковски е останал без електричество, мълния пък е стопила антената на радиостанцията на Пловдивския панаир.
Пораженията в община Баните от събота са изчислени на 350 хиляди лева, а в пловдивското село Старосел - на 500 хиляди лева. Там са оцелели едва 10% от насажденията. В Баните над 500 къщи са със счупени керемиди, хората покриват временно дупките с брезенти и найлони. В село Оряховица са пострадали 80% от покривите. Изпочупени са прозорците на много сгради, строшени са стъклата на над 100 автомобила. Унищожена е 80% от реколтата, овошките са съсипани изцяло.
В района на Родопите няма нито една база за борба с градушките, обясни вчера министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме. Той заяви, че основният проблем е, че хората в пострадалите райони не са застраховали нито имуществото си, нито реколтата.
Държавата ще поеме разходите за ремонтирането на пътищата, канализацията и водопровода, както и на общинските сгради. "Много трудно обаче можем да помогнем на хората, които не са застраховали къщите си. Държавата не може да помага за ремонтирането на частни сгради", обясни Дикме. Единични са случаите, в които производителите са застраховали отглежданата реколта, казаха от "Гражданска защита".
Ще се търсят всички възможни начини хората от пострадалите райони да бъдат компенсирани, заяви депутатът от ДПС Расим Муса.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив