20 Април 2024, 04:27 Днес (0) | Вчера (10)

Управителят на БНБ излиза на дневен ред тази седмица

06 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Тази седмица предстои парламентът най-накрая да избере новия управител на Българската народна банка. Парламентарната група на НДСВ ще предложи точката да влезе в седмичния дневен ред.

Царската група продължава твърдо да стои зад кандидатурата на шефа на бюджетната комисия Иван Искров. Според депутати от групата НДСВ дори успяло да договори подкрепата за своя кандидат с лидера на ДПС Ахмед Доган. Затова царистите били убедени, че вече могат да съберат необходимия брой гласове, за да може Искров да бъде подкрепен при гласуването в пленарната зала. Неминуемо при избора жълтата група ще се разцепи. Още преди време част от царските депутати официално застанаха зад другия кандидат за поста - досегашния управител на банката Светослав Гаврийски. За него ще гласуват и ОДС.
Депутати от ДПС обаче заявиха, че не знаят да има политическо решение движението да подкрепи Искров. Хората на Доган щели да обсъдят този въпрос на заседанието на парламентарната си група във вторник. ДПС нямало алтернативно предложение за БНБ, въпреки че дълго време то отлагаше подкрепата си за Искров с мотива, че двете кандидатури за поста не са достатъчни, за да се направи най-подходящият избор. Според някои наблюдатели хората на Доган използваха това обстоятелство като претекст да протакат гласуването и да изнудват коалиционния си партньор, така че срещу подкрепата за БНБ да решат други въпроси в своя полза, като приватизацията на "Булгартабак" например.
Жълтите не могат да разчитат и на подкрепа от страна на Коалиция за България. Червени депутати заявиха, че няма решение на групата им Искров да бъде подкрепен.
Мандатът на досегашния управител на централната банка Светослав Гаврийски изтече на 11 юни.
Той продължава и досега да стои на поста, за да може БНБ да функционира нормално.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив