29 Март 2024, 07:05 Днес (0) | Вчера (11)

Управляващата коалиция в Гърция не приема част от исканията на кредиторите

17 Октомври 2012 10:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 октомври 2012, 11:03
commons.wikimedia.org

Премиерът Самарас започва политически преговори на по-високо ниво, за да заобиколи изненадващите претенции на представителите на кредиторите относно трудовия сектор

Коалиционните партньори в гръцкото правителството са поставили вето върху исканите от тройката международни кредитори промени в трудовия сектор, а премиерът Андонис Самарас използва това, за да започне преговори на високо равнище в Европейския съюз, пишат днес гръцките вестници, цитирани от БТА.

 

Изданията акцентират върху твърдата позиция на коалиционните партньори на премиера Андонис Самарас – Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис – по повод настояването на инспекторите от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за драстични промени в трудовите отношения.

Позицията беше изразена на състоялата се вчера среща между Самарас, Венизелос и Кувелис за обсъждане на детайли по пакета с рестриктивни мерки, който е от съществено значение за отпускане на следващия транш от международната финансова помощ за Атина.

Според "Нафтемборики" преговорите с "тройката" са получили драматичен обрат, тъй като в навечерието на срещата на върха на ЕС в Брюксел окончателното споразумение по пакета още не е факт.

Вестник "Катимерини" отбелязва, че премиерът започва политически преговори на по-високо ниво, за да заобиколи изненадващите претенции на представителите на кредиторите относно трудовия сектор. На срещата вчера Венизелос и Кувелис са заявили, че партията им няма да гласуват за промени на пазара на труда, а Самарас изглежда е приел възраженията им, пише вестникът.

Коалиционните партньори обаче постигнаха принципно споразумение за съкращаване на две хиляди държавни служители в рамките на тази година. Премиерът ще използва "червената линия", начертана от другите двама лидери в коалицията, за да притисне европейските партньори, коментира вестник "Прото тема". Според изданието посланието ще е "отстъпете от исканията за промени в трудовия сектор или отиваме на избори".

Вестник "Имерисия" акцентира на изказване на финансовия министър Янис Стурнарас, че ако Атина не получи следващия транш от 31.5 милиарда евро, е застрашена от задушаване. От трибуната на парламента той заяви, че траншът е от жизнено значение за страната, а икономическият растеж е единственото лекарство.

Последният и най-тежък етап от преговорите се води в момент, когато Гърция отново ще бъде обхваната от стачки, които започват от днес, а пикът им ще бъде утре, когато е и началото на срещата на върха на ЕС.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив