17 Юни 2024, 05:38 Днес (0) | Вчера (0)

Ураганите няма да повлияят сериозно върху премиите в авиосектора

19 Октомври 2005 14:37 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Загубите в авиационния сектор едва ли ще окажат сериозно влияние върху застрахователните тарифи, макар и серията урагани в последните години и особено “Катрина” неминуемо ще забавят понижаването на ставките в авиозастраховането. Тома сочи доклад на Aon Corp., цитиран от Insurance Information Institute.

Докладът излиза в най-важния период за авиационното застраховане, тъй като в месеците октомври-декември се подновяват договорите между авиокомпаниите и застрахователите.

Според представените данни, за първите шест месеца на годината загубите на застрахователите по покриване на рискове на авиокомпаниите възлизат на около $125 млн., докато същият показател за първото полугодие на 2004 година беше $264 млн. Става дума за застраховане на самолети и отговорност пред трети лица.

Въпреки “спокойното” първо полугодие, през август и септември станаха няколко катастрофи, сред които катастрофата на Airbus A340 на френската авиокомпания Air France при кацането на международното летище в Торонто, които автоматично увеличиха загубите на сектора до $331 млн.

Загубите по полици отговорност пред трети лица засега не са известни, но влиянието им върху застрахователните тарифи ще бъдат “минимални”, се посочва в доклада.

От началото на 2005 година ставките по застраховане на въздухоплавателни съдове са се понижили средно с 15 процента, а на отговорност пред трети лица – с 13 на сто.

Серията от урагани ще повлияят негативно и ще забавят върху по-нататъшното им понижаване, смятат авторите на доклада на Aon Corp.

“Макар и ураганите да не влияят непосредствено върху застрахователния пазар в авиосектора, вътрешната надпревара за печалби между подразделенията на застрахователите, ще принуди авиационните подразделения да преустановят процеса на понижаване на ставките, с цел получаване на печалби, съпоставими с печалбите на другите подразделения” е главният извод в доклада.

Пълният текст на документа “Airline Insurance Market Review: January to August 2005,” може да бъде получен от адрес marcus.allan@aon.co.uk.

-------------------------

Френският авиационен застрахователен пул - La Réunion Aérienne of Paris ще покрие застрахователните искове за самолета на Air France, който изгоря Торонто.

Френският Еърбъс А340 пламна при кацането си в Торонто, тъй като излязъл от пистата. Няма загинали сред 309-те пътници, които са се намирали в самолета. 27 души са с леки наранявания, част от тях са настанени в болница, но без опасност за живота.

Самолетът кацна в тежки метеорологични условия и излезе от пистата, а малко след това избухна в пламъци. Това е първият сериозен инцидент с Еърбъс А340, макар и този модел пътнически лайнери летят от 1992 г., а конкретната машина лети от 1999 година.

Размерът на обезщетението е голям, тъй като само изгорялата машина струва $131 млн., според договора между La Réunion Aérienne of Paris и Air France.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив