20 Май 2024, 02:02 Днес (0) | Вчера (0)

Фалшифицирали протоколи в здравната каса

03 Юли 2013 15:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2013, 15:51
mbalburgas.com

На сляпо са се гласували прогнозни бюджети на болниците, без да има представени отчети за разходите на лечебните заведения предишната година

Шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков отново попадна под ударите на съсловните организации в здравеопазването, които настояха за неговата оставка.

Причината този път са не само "некомпетентните действия" на управителя на институцията, но и фалшифицирането на протоколи от заседания на Надзорния съвет за Националната здравна каса, разкри Пламен Таушанов, който е член на съвета. Той отчете, че в края на миналата година са били приети 6 методики, които по-късно са показали своите дефекти.

На сляпо са се гласували прогнозни бюджети на болниците, без да има представени отчети за разходите на лечебните заведения предишната година. „От януари започнах да виждам деформации в работата на Надзорния съвет. Няколко пъти се налагаше отмяна на заседание на надзора.

Оказа се, че се иска да бъде приет бюджет с 30%, а не с декларираните 8% по-малък от миналогодишния", отчете Таушанов и допълни, че по-късно са били възстановени прогнозните бюджети от миналата година, а нарушенията са били докладвани на служебния министър проф. Николай Петров.

Новите методики позволявали и злоупотреби с определянето на цените за медицински изделия.

"Нито партньорите на здравната каса, нито лечебните заведения, нито членовете на Надзорния съвет, нито парламентът, за съжаление нито министърът - както се оказва от писмото на д-р Цеков до мен, няма право да знае какво се случва в касата. Обезпокояващ е този факт, тъй като касата е обществена институция, която управлява сериозен ресурс от 2,7 млрд. лв.", обясни при срещата си със съсловните организации здравният министър д-р Таня Андреева.

По думите й е възможно някои от дейностите, за които плаща НЗОК, да бъдат върнати към ресорното й министерство, като например финансирането на инвитро процедури, интензивните грижи и ваксинациите. „Ще направя опит след разговори с пациентските и съсловните организации, с НЗОК да уточним реда за плащане на някои лекарства за онкоболни”, допълни тя.

Специалист по урология и бивш директор на Националната здравноосигурителна каса влизат в Министерството на здравеопазването като заместници на д-р Таня Андреева.

Проф. Чавдар Славов е магистър по медицина със специалност урология. Има множество специализации, сред които такива във Франция и в Щатите. Освен че е национален консултант по урология, той е началник на клиниката по урология и член на съвета на директорите на Университетска болница "Св. Анна". Бил е член и председател на комисията, създала медицинските стандарти по урология и трансплантология.

Рамо до рамо със здравния министър застава и д-р Бойко Пенков, който не само е бил заместник-директор, но и шеф на Националната здравноосигурителна каса. Той е магистър по медицина със специалност вътрешни болести, белодробни болести. Специализирал е опазването на общественото здраве и здравен мениджмънт в чужбина. Освен това е бил директор на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив