28 Март 2024, 14:38 Днес (8) | Вчера (12)

Фаталният кораб „Коста Конкордия” се превърна в атракция

29 Август 2012 13:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 август 2012, 13:58

Туристи масово посещават остров Джилио, от където се виждат останките на потъналия круизен кораб

Останките от круизния корабКоста Конкордиясе превърнаха в туристическа атракция.

Срещу 10 евро желаещите могат да обиколят по вода мястото, където потъна Коста Конкордия. След инцидента, остров Джилио, край чиито брегове се виждат останките на круизния кораб, стана много по-посещавано от туристите място. Желаещите да направят снимки или просто да разгледатКоста Конкордияочевидно не се притесняват от трагичната съдба на над 30 от пасажерите му.

Две от телата на загиналите така и не бяха открити. За туристите обаче обиколката е просто част от дневната програма

Хората, които възприемат останките на Коста Конкордия като туристическа забележителност не са малко. Според властите цели семейства посещават остров Джилио, специално заради потъналия кораб. Някои от тях гледат от брега, а по-смелите плуват от скалите до корпуса на Коста Конкордия.

В началото на юни тази година операцията по повдигането на кораба, която се очаква да продължи една година. Цялата акция ще погълне около 300 млн. долара, което е половината от стойността на лайнера, информира РБК.

Корабът, който е дълъг почти 300 м, ще бъде повдигнат от рифовете с помощта на подводна платформа. След това ще бъде откаран на буксир в някое от италианските пристанища. Специалисти ще преценят дали лайнерът ще може да бъде възстановен, или ще трябва да бъде преработен.

Операцията се провежда се от американската компания "Тайтън салвидж" заедно с италианската "Микопери". При потъването на лайнера загинаха 32-ма души.

Потъването на круизния лайнер стана повод и за опит за застрахователна измама.

Унгарската полиция води разследване за измама във връзка с кораборушението.

Жена и нейният приятел бяха арестувани в Унгария след фалшиво заявление, че техен роднина е изчезнал в злополуката с "Коста Конкордия". Впоследствие се оказа, че той е починал преди три години.

Измамата беше разкрита от американския адвокат от Петер Ронай, който представлява няколко унгарски семейства от пътувалите в злополучния круиз.

Ронай се срещнал с близките на изчезналия унгарец, но по думите му те променяли версията си и говорели единствено за евентуални обезщетения.

Тогава адвокатът подаде сигнал в полицията.  Унгарското министерство на външните работи също заподозря измама, след като негови служители откриха, че едно от посочените за изчезнали лица е мъртво от няколко години.

 "Беше абсолютно ясно, че това е фалшива история", заяви официален представител на министерството.

Разследването на измамата продължава.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив