07 Октомври 2024, 17:22 Днес (1) | Вчера (0)

Филчев е против данъчната полиция

07 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Главпрокурорът подкрепи вътрешния министър в битката срещу финансовия

Идеята да се създаде данъчна полиция е погрешна и не трябва да се реализира, обяви главният прокурор Никола Филчев. Той е категоричен, че държавната власт трябва да се концентрира и че не може всеки министър да си прави полиция. "Полиция във всяко министерство е предпоставка за корупция. Полицията трябва да е там, където са полицаите", отсече висшият обвинител.

Филчев каза това, докато изпращаше главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който бе при него в Съдебната палата. Така главният прокурор подкрепи вътрешния министър Георги Петканов, който не е съгласен във финансовото министерство да има отделна данъчна полиция. Милен Велчев обяви миналата седмица, че законът за създаването й е готов.
Филчев отсече, че при финансовия министър има достатъчно силови органи - Бюро за финансово разузнаване, митническо дознание, така че данъчната полиция няма да повиши ефективността на борбата с нарушенията.

 

Филчев допълни, че сега измислената данъчна тайна е предпоставка за неефикасна борбата с нарушенията - бирниците сами преценяват в кои случаи да сигнализират МВР и прокуратурата.
Ген. Борисов отказа да коментира идеята за данъчна полиция с думите: "Аз съм само един главен секретар! Това е една от най-ниските длъжности в държавата."
Дънъчната полиция ще преследва престъпниците, които са се осмелили да извършват данъчни измами и предумишлени нарушения на осигурителната система, обясни пред НТВ зам.-министърът на финансите Стамен Тасев. Данъчните полицаи ще имат право да подслушват, изземват и обискират. Службата ще има елементи на следствие, но това според Тасев не противоречи на принципа, че орган с разследващи функции може да има само към съдебната система. Зам.-министърът посочи, че в повечето европейски страни има такива служби и те са към министерствата на финансите.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив