25 Април 2024, 16:15 Днес (12) | Вчера (12)

Финансите на Кипър ще се одитират от частна компания

05 Март 2013 13:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2013, 13:32
под лиценза на creative commons

Проверката на кипърското законодателство в частта му за борбата с прането на пари ще започне на 12 март, заяви министърът на финансите на Република Кипър Михалис Сарис

Кипър прие условията на Еврогрупата за извършване на независим одит на банковата му система, за да се установи как се спазват нормите за борба с прането на пари, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

Агенцията се позовава на комюнике на Еврогрупата за резултатите на завършилата вчера вечерта среща на финансовите министри на групата, на която се обсъждаше въпросът за оказване на спешна антикризисна помощ на Никозия.

Проверката на кипърското законодателство в частта му за борбата с прането на пари ще започне на 12 март, заяви министърът на финансите на Република Кипър Михалис Сарис в Брюксел, предаде кипърската гръцка агенция КНА. След края на заседанието на Еврогрупата Сарис заяви пред журналисти, че има споразумение проверката да се осъществи от частна компания с участието на комисар от "Мънивал" (Moneyval) към Съвета на Европа и под надзора на централната банка на Кипър. Той изрази надежда, че процедурата ще приключи до края на месеца, за да има споразумение за международната финансова помощ. Сарис изрази готовността на кипърското правителство да предприеме нужните мерки и напълно да приложи меморандума.

В същото време Никозия отхвърля какъвто и да е разговор за загуби за държателите на сметки в банките. Според финансовия министър подобна мярка е неправилна и катастрофална и би довела до самоубийството на еврозоната.

Досега Кипър възразяваше срещу включване в одита на независима компания. Това е важна стъпка напред за постигане на компромис по бъдещата антикризисна програма, каза след срещата европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

По-рано председателят на Еврогрупата, холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, беше изразил надежда, че решението за създаване на програма за подпомагане на Кипър ще бъде взето до края на март. За тази цел в скоро време в Кипър ще пристигне експертна мисия на международната "тройка" на кредиторите (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд), която да преговаря за параметрите на бъдещата антикризисна програма. Предполага се, че тя ще възлиза на 18 милиарда евро.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив