18 Май 2024, 16:08 Днес (0) | Вчера (11)

Финансовата грамотност на българските ученици е частична, сочи изследване

11 Октомври 2016 17:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 октомври 2016, 17:37

Знанията на учениците не са добре структурирани и не се наблюдава разбиране на материята, а откъслечени познания

Финансовата грамотност на българските ученици е относително добра, но частична - това е генералният извод от проведеното от JA България представително проучване за нивото на финансови познания на учениците у нас. На организираната от JA дискусия днес в София коментар и анализ направиха основните партньори в проучването и проекта – директора на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова, анализатора на икономически политики от ОИСР, Андреа Хофер, както и корпоративните партньори на JA в този проект, NN България, Mastercard и УниКредит Булбанк. 

Знанията на учениците не са добре структурирани и не се наблюдава разбиране на материята, а откъслечени познания. Докато при някои от въпросите немалка част от учениците показват висока финансова грамотност, то по-голям дял демонстрират ниска. Най-слабо учениците са се представили във въпросите, свързани с печеленето на пари. Най-добре се справят с планирането, но в същото време получават джобни ден за ден и нямат възможност да изградят практически умения в това отношение. При гимназиален етап се забелязва добро ниво по отношение на базовите банкови продукти и услуги, но ниско по отношение на по-сложните. Учениците не се справят добре с разчитането на  документи – фактура и опростен фиш за заплата, нито с интерпретирането на графика, проверени чрез дела с въпроси за финансова грамотност от международното изследване на финансовата грамотност PISA.

Проучването на нивото на финансова грамотност е инициирано от Джуниър Ачийвмънт България и бяха поканени да участват 200 училища от цялата страна от 19 до 27 септември. Броят на анкетираните е 5239, и е достатъчно разнообразен по отношение на пол, възраст, тип училище, големина на населено място, като респондентите включват всички 28 области.  Въпросите за трите етапа са разделени в четири групи – "Пари", "Печелене", "Харчене" и "Планиране". Във въпросниците за гимназиален и прогимназиален етап е включена и групата "Финансови продукти и услуги".

Според Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България,"финансовата грамотност е сред ключовите житейски умения в съвременния свят, защото качеството и удовлетвореността от живота във все по-голяма степен зависят от нея".

Проучването е етап от проекта "Financial IQ" на Джуниър Ачийвмънт България и е една от поредица инициативи на партньорите за повишаване финансовата грамотност на българските ученици. Вече са направени конкретни стъпки с подготовка на обучители на учители за преподаване на финансова грамотност, а от тази есен JA пуска нови програми за всички етапи. През ноември 2016, по време на Световната седмица на предприемачеството и през март 2017, по време на Световната седмица на парите, ще се проведат открити уроци в клас с участието на бизнес консултанти от NN България, Mastercard и УниКредит Булбанк. Бизнес доброволци от трите компании ще се включат през следващата година и във Финансов иновационен лагер за ученици 10-11 клас от пилотните училища, в които ще се изучава новата програма по финансова грамотност на JA. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив