28 Април 2024, 12:59 Днес (0) | Вчера (0)

Фирмите износителки дават работа на над половин милион българи

19 Декември 2016 09:13 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 декември 2016, 09:16

Експортните предприятия обаче разчитат основно на нискообразовани кадри, сочат данни на ЕК

Предприятията, които изнасят стоките и услугите си в страни извън ЕС, създават заетост на повече от 600 000 българи. На практика всяко пето работно място в България е свързано с някаква експортна индустрия, показва проучване на Европейската комисия (ЕК). А средно за ЕС работата на всеки седми е във фирма, която изнася за други страни като САЩ, Китай, Арабския свят и т.н., пише в. "Сега".

Данните за пореден път доказват, че външната търговия е важна за държавите от ЕС и особено важна за България, защото създава заетост и осигурява ръст на икономиката и доходи на много хора. Любопитен детайл е, че 54% от работните места, свързани с износа на България, са в сектора "Услуги", 21% са в минната индустрия и селското стопанство. 6% са заети в текстилни предприятия, произвеждащи за износ в страни извън Евросъюза.

563 000 души се трудят във фирми в България, чиято продукция се потребява от държави, нечленуващи в ЕС. Още 80 000 българи работят някъде другаде в общността в предприятия, които изнасят за останалия свят.

Според доклада на Брюксел 31 млн. души в ЕС изкарват заплатите си в компании, търгуващи с останалия свят.

Еврокомисията констатира, че в България фирмите износителки разчитат на персонал, който не е особено образован, а това означава, че и не е високо платен. 75% от заетите в експортния сектор са с ниско образование, а само 8% са висшисти. И в Румъния положението е подобно - там от 1.2 милиона заети в предприятия износители 74% са ниско образовани. (Допълнително 181 хил. румънци се трудят извън родината си в европейски фирми, които работят за експорт.)

Като цяло данните показват, че износът към трети страни не създава работни места за висшистите и висококвалифицираните кадри. Повечето работещи за износ извън ЕС са със средно образование. Но Ирландия например е добро изключение - там делът на работните места за високообразовани е цели 42%. А в големите европейски икономики процентът е около 30 на сто.

Най-голям е броят на работните места, свързани с износа, в Германия (6.2 млн.), Италия (2.7 млн.) и Франция (2.2 млн.).

СЪПРОТИВА

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор - Българската аутсорсинг асоциация, БАСКОМ, БАИТ, ИКТ Клъстер и Автомобилен клъстер, които работят основно за износ, се обявиха в края на миналата седмица против промяна на данъчното законодателство. В открито писмо до изпълнителната, законодателната власт и лидери на водещи политически партии те възразяват срещу започналия дебат в публичното пространство за промяна на данъчното облагане в България. Според бизнес организациите продължителното присъствие на темата за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, а други държави от Централна и Източна Европа ще се наложат като по-атрактивни дестинации. В становището се казва, че в тези индустрии са заети над 5-6% от работната ръка в страната, а заплатите растат с висок темп. Високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната - за 2015 г. този принос бе в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер, информационни технологии и 4% за автомобилната индустрия, пише в откритото писмо.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив