19 Април 2024, 01:01 Днес (0) | Вчера (11)

Фондът за безработица в Кипър с дефицит от 50 млн. евро

24 Септември 2013 10:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2013, 10:35
Под лиценза на creativecommons

Данните сочат, че през първото полугодие на 2013 г., до края на юни, за обезщетение за безработица са кандидатствали 32 678 души в сравнение с 28 812 души през същия период на 2012 г.

Мерки за адекватен контрол върху изплащането на обезщетенията за безработица в Кипър, включително и на европейските граждани, които се прибират в страните си, поиска Комисията по труда на кипърския парламент. 

“Затягането” на реда идва след като бе установено, че фондът за обезщетенията е с дефицит от близо 50 млн. евро за тази година. Високата безработица в страната е на път да се превърне в нейния “модерен кошмар”, заявиха депутати. 

Ситуацията на трудовия пазар в Кипър, възможностите за намиране на работа на безработните и за изплащане на обезщетения на съкратените бяха обсъдени на заседание на парламентарната Комисия по труда късно вчера. Безработицата в Кипър продължава да бъде на много високи нива и е на път да стане своеобразен ”модерен кошмар” за страната, посочи председателят на парламентарната комисия Андреас Факонтис. 

Данните сочат, че през първото полугодие на 2013 г., до края на юни, за обезщетение за безработица са кандидатствали 32 678 души в сравнение с 28 812 души през същия период на 2012 г. От 2008 г. досега младежката безработица в Кипър е нарастнала четирикратно, непрекъснато се увеличават продължително безработните, които са без препитание над 1 година. 

Към момента 40% от общия брой на безработните са без трудова заетост до 6 месеца, 24% от тях са без препитание от 6 до 11 месеца, а 36% не могат да започнат работа повече от 1 година. В същото време фондът за обезщетения при безработица е с дефицит от близо 50 млн. евро за 2013 г., съобщиха от социалното министерство. 

Икономическата криза и намалената дейност на компаниите намали приходите във фонда от отчисления от заплатите и до края на юни те са близо 37 млн. евро, докато разходите за изплащане на обезщетение растат непрекъснато и стигат вече над 86 млн. евро. С натрупаното от предишни години и сегашните приходи и разходи дефицитът на фонда наближава 50 млн. евро. 

Няма да има затруднения при изплащането на обезщетенията при безработица, тъй като средства ще се вземат от други социални фондове, стана ясно на заседанието на комисията. Директорът на Службата по социално осигуряване в социалното министерство Теофанис Трифонос увери, че дори значително ще намалеят закъсненията в изплащането на дължимите на безработните суми, след приетите от правителството решения за ускоряване на обработването на заявленията. 

Депутатите настояват да има по-добър контрол върху изплащането на обезщетенията за безработица, като особено бе обърнато внимание на гражданите на Европейския съюз в Кипър. Много от тях, когато бъдат съкратени, отиват в страната си и се връщат в Кипър за обезщетението за безработица. 

Има и много случаи, когато те прехвърлят получаването му в родината си, но в същото време работят, а кипърските компетентни власти няма как да установят това нарушение, заявиха депутати. Затова те призоваха Министерството на труда и социалното осигуряване да предприеме повече проверки и предпазни мерки, с които да гарантира, че всяко евро от фонда отива за тези, които наистина имат право на него. 

Ключът към справянето с безработицата е в развитието на икономиката, за което Кипърсе нуждае от интегрирана политика, насочена към нов икономически модел, който може да насърчи растежа и създаването на нови работни места, подчерта председателят на парламентарната Комисия по труда Андреас Факонтис. 

Той обаче призна, че поради трудната икономическа среда постигането на тази цел изглежда трудно. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив