05 Май 2024, 06:51 Днес (1) | Вчера (0)

Честит празник на св.св.Кирил и Методий, на българската азбука и на славянската книжовност

24 Май 2022 07:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 май 2022, 17:35

Да си пожелаем мир, здраве, просветеност и смиреномъдрие

Честит празник на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

"Спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност."
Проф. Роже Бернар

Делото на Кирил и Методий е велик принос в оформянето на общите християнски корени, които поради своята дълбочина и жизненост, определят една от най-важните ориентировъчни културни точки. Основният критерий, вдъхновявал тяхното дело, е християнската вяра. Културата и вярата не само не влизат в противоречие, но и създават помежду си отношения. Благодарение на тези отношения са издигнати величествени храмове, изпълнени с архитектурни ценности и свещени изображения, плод както на молитвата и покаянието, така и на вкус и изтънчена художествена техника. Именно поради тази причина са редактирани документи и произведения от религиозен и културен характер, в които се изразява геният и зрялата национална идентичност на народите.
Културното наследство, завещано от солунските братя на славянските народи, е плод на тяхната вяра, която те посяват у своите последователи. По-късно от нея израстват нови клони, раждащи изобилни плодове. Те обогатяват онова изключително мисловно и художествено достояние, за което целият свят е признателен на славянските народи. От тяхното свидетелство могат да се поучат днес всички, които политически се ангажират в процеса на Европейското обединяване, защото в търсенето на собствената си идентичност Европа трябва да се завърне към своите християнски корени.
...
Пренебрегването на християнските ценности, допринесли и допринасящи за обогатяването на културата и човеколюбието, с които Европа заслужено се гордее, е несправедливост и голяма грешка. Всеки, които иска действено да сътрудничи в изграждането на истинска Европейска общност, не трябва да пренебрегва красноречивия исторически факт, че Христовото евангелие нито заличава, нито изключва тази истинност, която всеки човек или народ признава като добро, истина и красота.
Въпреки това, трябва да признаем, че редом до културна Европа, с нейните религиозни и философски движения, с нейните завоевания в технологиите и информатиката, се нарежда и Европа на диктаторските режими и войните - една Европа, обляна в кръв и сълзи, и изпълнена със страшни жестокости. Може би поради горчивия опит от миналото, днес още по-бързо си прокарва път изкушението, водещо до скептицизъм и безразличие пред разпадането на моралните устои в личния и обществения живот. Днес на преден план стоят основните философски въпроси за отношението между етиката и политиката, за значението на трансцендентното в нашата антиметафизична епоха. Сред главните предизвикателства, които се издигат пред нас, са диалогът на религиите във времето на масов атеизъм, сближаването на културните общности в света, промяната на обществените форми на живот, както и вписването на собствената културна традиция в цялото.
В този тревожен социален контекст е изключително важно да се разбере, че ако Европа желае да открие своята истинска идентичност, тя трябва да се обърне към християнските си корени, и по-конкретно към делото на хора като св. братя Кирил и Методий, чийто пример е принос от първостепенна важност за духовното и моралното й обновление.
...
Посланието на Кирил и Методий - тези светци, покровители на Европа, е, че евангелието на живота и човешката история ни е дарено от Бог-Слово, Който се въплъщава, за да изкупи човека от злото на греха и да го спаси от бездната на терзанието.
Проф. дбн Емил Трайчев, Богословски факултет на СУ

Честит празник! Да си пожелаем мир, здраве, просветеност и смиреномъдрие

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив