29 Март 2024, 10:16 Днес (2) | Вчера (11)

Четири български банки в "Топ 25" на Югоизточна Европа

03 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Руските банки са най-бързо развиващите се финансови институции в Европа, става ясно от анализ на сектора на Стария континент на списание The Banker, цитирано от в-к "Дневник".

В класацията на изданието на "Файненшъл таймс груп", базирана на нарастването на капитала, активите и печалбата преди данъци на 645 банки в цяла Европа, руските институции заемат 9 от първите 10 позиции, като общият им брой в топ 30 е 19.

Анализатори, цитирани от изданието, смятат, че причината за това се крие в ниската база, от която тръгват руските банки след финансовата криза в страната през 1998 г. Цялата класация е доминирана от по-малките финансови институции, което позволява да се направят много добри изводи за динамиката на развитие на финансовия сектор на Стария континент и промяната на предпочитанията на клиентите, които се ориентират към институциите, останали сравнително незасегнати от кризата в сектора през последните години.

Водещите банки от Югоизточна Европа са предимно турски, като най-високо е "Денизбанк", която е на пето място в цялата класация.

Сред първите 25 банки от региона има и четири български - Централна кооперативна банка (на 11 място), "Алианц България" (12), Първа инвестиционна банка (21) и Българско-американска кредитна банка (23).

Впечатление правят и предните позиции на австрийските банки, като наблюдатели заявиха, че това се дължи на техните успешни инвестиции в Югоизточна Европа.

Класацията отразява динамиката на развитие на финансовия пазар в Русия, които печели от изключително силния интерес на чуждестранните инвеститори към страната. Експерти коментират, че най-вероятно стабилното представяне на руските банки ще продължи най-вече под влияние на последователно получаване от страна на Русия на инвестиционен кредитен рейтинг от двете най-големи агенции "Мудис" и "Стандарт енд Пуърс". Увеличението на кредитната оценка на руската икономика означава, че скоро и руска банка може да получи инвестиционен рейтинг.

Прогнозите на специалисти са, че скоро по-големите банки няма да могат да намерят място в класацията на престижното списание. Причината за това е в методологията на определянето на класирането, която взема предвид резултатите на банките за последните две години, за които те имат регистриран счетоводен резултат, за да се избегне "случайното" попадане на някоя институция в челото на класацията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив