12 Май 2024, 20:15 Днес (0) | Вчера (0)

Шекспир не си е падал много по плащането на данъци

09 Април 2013 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2013, 12:33
Christopher Furlong/Getty Images

Великият писател е роден в английското градче Страдфорт на Ейвън, където в зрелите си години е и един от най-големите земевладелци

 

Заради неяснотата по отношение на успеха на пиесите си, Уилям Шекспир е „правил всичко възможно, за да не плаща данъци на хазната“. Това е изводът от ново мащабно проучване на Университета Абъристуит (Уелс), цитирано от медиите във Великобритания.

Трудът „Reading with the Grain: Sustainability and the Literary Imagination“, изважда на дневна светлина един „друг“ живот на великия драматург, същевременно и крупен земевладелец, който с охота се е отклонявал от плащане на данъци, укривайки част от реколтата и използвайки всевъзможни вратички в закона.

В крайна сметка докато напише общо 38 пиеси, 154 сонета и 2 поеми, заобикаляйки в същото време данъчното законодателство на кралството, успехът идва и Шекспир се оттегля в „заслужена пенсия“ (последното е в кавички, доколкото по онова време пенсионирането е непозната концепция) през 1613 година.

Великият писател е роден в английското градче Страдфорт на Ейвън, където в зрелите си години е и един от най-големите земевладелци. 

Уилям Шекспир умира на 23 април 1616 г. и е надживян от съпругата си и двете си дъщери, като приживе е глобяван от данъчните служби неколкократно за измами. 

В своето завещание Шекспир оставя основната част от значителното си състояние на своята по-голяма дъщеря Сюзана, с условие тя да го предаде непокътнато на „първия син на своето тяло“.

Драматургът е погребан до олтара на храма „Света Троица“ в родния си град два дни след смъртта си. Епитафията, изсечена на надгробната му плоча, съдържа проклятие към хората, които биха преместили останките му - нещо, което е внимателно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 г.

Проучването ще бъде представено официално по време на традиционния „Хай Фестивал на литературата и изкуствата“, който ще се проведе между 23 май и 2 юни тази година, тъй като вече е спечелило конкурс.

Според доктора по литература от Университета Абъристуит - Джейн Арчър, специалист по литературата на Ренесанса, „Шекспир освен че е бил велик драматург, е бил е ловък предприемач, готов на всичко заради печалбата, включително и да използва всевъзможни пробойни в закона, за да се отклони от плащането на налози“.

Една от т.нар. „вратички“ е набралата популярност и у нас в последно време шашма „раздаване на заеми“.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив