07 Октомври 2024, 05:13 Днес (0) | Вчера (0)

Шестима обвинени по афертата Executive Life

18 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Двама бивши директори на Crédit Lyonnais и четирима от главните мениджъри на банката бяха обвинени днес от американски прокурори за незаконни действия при превземането на щатската застахователна компания Executive Life преди десет години.

На шестимата бивши шефове, включително Жан Пейрелаведе и Жан Ив Хаберер бе предявено обвинение включващо заговор, предаване на фалшиви отчети пред банковите регулаторни органи, документални измами и др.

Аферата се върти около прикриване на нелегалното участие на Crédit Lyonnais, по това време собственост на френското превителство, в превземането на Executive Life, калифорнийска застрахователна компания, която фалира през 1991г., след като портфолиото от държавни облигации на компанията загуби рязко стойността си. По времето на сключване на сделката, американските и калифорнийски закони забраняваха на банки и чуждестранни правителства да притежават дялове от застрахователните компании в щата. Сред обвинените в престъпни действия са и Франсоа Гил, бивш заместник управителен директор, Доминик Бейз, член на изпълнителния комитет, Жан-Франсоа Хенин, управителен директор на дъщерното дружество на Crédit Lyonnais Altus, както и Ерик Берлоти, партньор от френска консултантска агенция.

Щатската прокурорка Дебра Йанг разкри и условията на съглашения между обвиняемите и френската застрахователна компания MAAF в лицето на председателя и управителен директор Жан Клод Сейс, както и с милиардера Франсоа Пино и холдинговата му компания Артемис.

По-рано тази седмица френското финансово министерство обяви, че е ратифицирало споразумение със щатските прокурори за сумата от 770 млн. долара. Според документа, Crédit Lyonnais и MAAF ще се признаят за виновни по три от отправените обвинения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив