25 Април 2024, 23:54 Днес (14) | Вчера (12)

Ще обменяме информация с ЕС за данъчните измами

02 Октомври 2015 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2015, 16:34
Под лиценза на creativecommons

България ще извършва автоматичен обмен на финансова информация с ЕС с цел следене на паричните потоци

Парламентът прие на първо четене три законопроекта за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Измененията, внесени от Министерския съвет на 15 септември, въвеждат разпоредбите на европейска директива относно осъществяването на автоматичен обмен на финансова информация. 

В мотивите се посочва, че автоматичният обмен на финансова информация на определени интервали от време се предприема с оглед на зачестилите през последните години трансгранични случаи на данъчни измами и укриване на данъци както в рамките на Европейския съюз, така и в световен мащаб. 

Промените в ДОПК, внесени от МС на 23 юли, могат да бъдат обединени в три основни групи: прецизиране на действащи разпоредби с цел оптимизиране на процеса по установяване на данъци и задължителни осигурителни вноски и улесняване на междуинституционалното взаимодействие; подобряване на нормативните режими по принудително събиране на публичните вземания и повишаване на събираемостта; синхронизиране и уеднаквяване на нормативната регламентация по събиране на държавните и частните вземания и промени в Закона за Националната агенция за приходите, свързани с функционалните компетентности на агенцията по събиране на публичните вземания. 

Третият проект за изменение на ДОПК, предложен от депутати от Реформаторския блок и ГЕРБ, цели по-нататъшно пренасочване на част от административните дела към административни съдилища от съдебни райони на страната с по-малка натовареност. 

Според вносителите това ще допринесе за ускоряване на съдопроизводството в административните съдилища в столицата и големите градове. В проекта се предлага и промяна на реда за възобновяване на ревизионно производство при влязъл в сила ревизионен акт. 

Предвижда се искането за възобновяване да се прави пред същия орган, който е постановил извършването на първоначалната ревизия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив