01 Юли 2024, 06:44 Днес (0) | Вчера (0)

Ще се проведе кръгла маса на тема “Превенция в училищна среда”

07 Октомври 2005 11:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В понеделник в хотел "Сердика" ще се проведе кръгла маса на тема: "Превенция в училищна среда", която се организира от Съвета по наркотични вещества – София и Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите – София /ПИЦ по ПН/

Участници в кръглата маса са директорите и педагогическите съветници на 9 столични училища, както и ученици, обучени по подхода "връстници обучават връстници". Сред поканените гости са представители на Секретариата на Националния съвет по наркотични вещества, Националния център по наркомании, Районния инспекторат по образование към МОН, Дирекции "Образование" и "Здравеопазване" към Столична община, Фонда на ООН за население.
Кръглата маса се организира в рамките на обучителна програма "Превенция на рисковото поведение" по подхода "връстници обучават връстници", разработена и реализирана от екип на ПИЦ по ПН със съдействието на обучители от Фонда на ООН за население.
Девет софийски училища участват в програма за превенция на наркоманиите.
За две години 60 ученика са обучени да работят със своите връстници за намаляване на рисковото поведение.
На кръглата маса ще бъде направен преглед на постигнатото през последните две години и ще се обсъдят бъдещите планове за развитие. Организаторите си поставят за цел да дадат по-широка обществена гласност на своята работа, да разширят създадената мрежа чрез включване на нови училища и да привлекат за подкрепа и съдействие ангажираните институции.
Програмата стартира през учебната 2003 – 2004 г., като постави начало на изграждането на мрежа от връстници на територията на гр. София, които да провеждат превантивни дейности в училищна и извънучилищна среда.
Програмата включва обучителни модули по следните теми: себепознание, уверено поведение, наркотични вещества, полово предавани инфекции, нежелана бременност, ХИВ/СПИН. Основната цел е промяна на нагласите сред подрастващите, формиране на социални и житейски умения у учениците, както и на умения за разпространение на адекватна информация сред техните връстници.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив