25 Април 2024, 03:21 Днес (0) | Вчера (12)

Щетите от времето само през последните 10 дни възлизат на над половин милиард лева

04 Август 2014 09:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 август 2014, 09:19
Булфото

Ще искаме помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия

Нивото на водата в Мизия е спаднало с 50-60 см, а в 2/3 от града е възстановено електроснабдяването, съобщи директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов в ефира на БНР. Той посочи, че още днес екипите на ГДПБЗН започват усилена работа по изпомпване на водата от сгради в Бяла Слатина и Мизия.Ще бъдат изпратени повече от 50 помпи, които да подпомогнат дейността по места.

Днес ще бъдат направени и първоначалните огледи за установяване на щетите, а когато действията по отводняване приключат, кметската управа има готовност да изпрати комисии, които да направят реална оценка на нанесените щетите. По този начин държавата активно ще се включи в подпомагане възстановяването на града.

Директорът на ГДПБЗН поясни, че освен помощта, която ще получат гражданите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, страната ни очаква помощ и Фонд "Солидарност" на Европейския съюз. Официалните документи с искането за задействане на тази клауза вече са подготвени, уточни Николов. Щетите, които България е понесла в последните 10 дни в резултат на метеорологичните условия, към момента възлизат на приблизително 500 млн. лева, но вероятно сумата ще бъде надхвърлена.Това дава основание на страната да бъде предложено задействането на фонда и да се поиска солидарност от Европейската комисия. Директорът на ГДПБЗН допълни, че оценката на щетите в Мизия, Бяла Слатина и другите населени места по поречието на река Скът ще бъдат допълнително добавени.

Периодично се проверява дали има хора, които се нуждаят от евакуация. Към момента няма потвърдени данни за затрупани хора, но след оттичане на водата ще бъдат извършени проверки във всяка къща, каза Николай Николов. На този етап има потвърдена информация за една жертва. Директорът на ГДПБЗН посочи също, че спасителните екипи контролират достигането до засегнатите постройки на хората, които искат да се информират за състоянието на имотите си. През последните няколко вечери е организирано и непрекъснато дежурство на полицейски служители, за да не бъде допуснато посегателство над имуществото на хората. Активно се работи и с отзовалите се доброволци. Доброволческият отряд на столицата е на място със задача да помагат до отстраняване на щетите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив