30 Април 2024, 18:17 Днес (13) | Вчера (10)

2 млн. лв. загуби на ден до 2030 г., ако няма реформи в енергетиката

29 Май 2013 08:52 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 май 2013, 09:01

Асен Василев определи като безотговорни идеите за мораториум на цените и отлагане на реформите

Вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът на икономиката Асен Василев огласиха докладите на Световната банка и на ЕК за българската енергетика.

Между 800 млн. и 1,2 млрд. лв. годишно ще е дефицитът в енергетиката до 2030 г., ако не се реформира. Това показват изчисленията на Световната банка в доклад, изготвен по поръчка на служебното правителство.

Основните акценти от него и от анализа на Европейската комисия бяха представени вчера от икономическия министър Асен Василев и вицепремиера Екатерина Захариева.
Всяка година ще са ни необходими по 1 млрд. лв. за сектора, за да запазим текущите цени.

Дори и да се увеличат, пак ще са нужни 500-600 млн. лв. - това е цената на липсата на енергийна реформа, коментира Асен Василев. Това би ни струвало 2 млн. лв. на ден. Василев определи като безотговорни идеите за мораториум на цените и отлагане на реформите.

Разходите в енергетиката са повече от приходите и не може да продължава така, обобщи министърът основния извод в докладите. Вторият е, че управлението е непрозрачно, шири се корупция, което рефлектира върху ниско доверие у потребителите. Препоръката е да се разкрият конфликтите на интереси на депутати и държавни служители в сектора и да се санкционират.

Друг сериозен проблем е изкривеното ценообразуване, както и голямата база мощности, които трябва да работят. Според Световната банка България ще има излишък на ток до 2030 г.

От ЕК препоръчват да се направи анализ дали са ефективни и екосъобразни. Тези, които не са, да се изведат от експлоатация. И при определянето на квотата за бита да се купува приоритетно ток от най-евтините мощности.

На въпрос дали трябва да има забрана за нови мощности, Василев коментира, че такава не е нужна. По-скоро държавата трябва да прецени дали да изкупува тока от тях задължително.

Необходимо е още намаление на себестойността на енергията, която се изкупува, става ясно от докладите. Те препоръчват създаване на енергийна борса и стимулиране на износа. Излишните ВЕИ мощности пък можело да изнасят за държави, които не са покрили изискванията за зелен ток.

Освен това държавата трябва да увеличи енергийните помощи и броя на хората, които ги получават. В момента 61% от българите имали нужда от тях, но само 12% ги получавали. Нужно било и бързо въвеждане на мерките за енергийна ефективност.
За да има ефект върху сметките за ток на хората, към решаването на проблемите трябва да се подходи комплексно, категорична е Екатерина Захариева.

 

Препоръчват БЕХ да се закрие

Българският енергиен холдинг (БЕХ) да се закрие, защото действа като шапка, прикриваща проблемите и дефицитите в енергетиката. Това е една от препоръките на Световната банка и ЕК. Министър Асен Василев коментира, че е "за" тази мярка, но трябва да стане планирано и постепенно.

Другият извод в докладите е, че ДКЕВР не е достатъчно политически и финансово независима, няма капацитет да определя адекватно цените, не е ясно какви разходи се крият зад тарифите. Нужна била реформа в ценообразуването. Една от препоръките е да се сравняват разходите на дружествата в България с подобни пазари.

За подобряване работата на ДКЕВР служебното правителство изготви промени в Закона за енергетиката, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева. Те предвиждат да се създадат две подкомисии - за енергийния и водния пазар. Членовете да се избират от Народното събрание, номинации да се правят и от обществени организации, а бюджетът да се предлага от самата комисия.

Президентът: Цел е 20% по-висока ефективност

Енергийната ефективност е без алтернатива, ако искаме гражданите да получават ниски сметки за ток, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването вчера на форум за нисковъглеродното общество в София, чийто домакин бе еврокомисарят по климата Кони Хедегор.

"Енергията в България е най-евтина в Европа. Защо тогава хората излязоха да протестират срещу високите сметки за ток? Отговорът се крие в правилните или неправилните приоритети", коментира президентът. Той обобщи целите на страната ни - постигане на 20% по-висока енергийна ефективност, 20% по-малко парникови газове в природата и 16 на сто дял на възобновяемите енергийни източници.

Според Плевнелиев е необходима интегрирана национална програма, подкрепена от всички. Президентът призова да не се работи както досега "на парче", а всички да се обединят в името на промени в енергийната система у нас. Той обобщи, че освен енергийна ефективност на България са нужни още либерализация и диверсификация.

Евгения Харитонова: Цената на тока се задържа

Цената на тока се задържа и няма да се променя от юли, а от по-късна дата, заяви вчера председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова. Тя припомни, че има предложение за поскъпване с 16%. Цената щяла де се промени, когато бъдат приети промени в Закона за енергетиката, с които да се измени методиката за цените.

След това може да се очаква запазване на тарифите или леко увеличение. Заявеното производство на зелена енергия за следващата година щяло да струва 1,2 млрд. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив