08 Май 2024, 09:22 Днес (1) | Вчера (11)

200 лева годишно е лимитът за подаръци на министрите

24 Октомври 2005 08:44 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Етичен кодекс регламентира поведението на висшите представители на изпълнителната власт, като разчита на моралната санкция на обществото

След 16 години демокрация нормите на поведение на най-висшите политически лица в изпълнителната власт ще бъдат регламентирани в документ.
Министрите и шефовете на политическите им кабинети имат право да получават подаръци на обща стойност 200 лева годишно, предвижда готвеният етичен кодекс. В момента подобни норми действат само за държавните служители.
Лимитът се отнася за т.нар. неангажиращи подаръци. Това са предмети, които не могат да бъдат възприети като отплата за бъдеща или вече свършена услуга от съответните политически лица. Например ако на конференция министър или член на политическия кабинет получи куфарче с химикалка и рекламни материали, както останалите участници, това се смята за неангажиращ подарък, поясниха от екипа, подготвял кодекса. Но ако химикалката е със златен писец и очевидно надхвърля годишния лимит, политикът е длъжен да я декларира и предаде в съответната администрация или да я откаже. В САЩ лимитът за неангажиращите подаръци е 250 долара.
Кодексът забранява изрично приемането на вещи или услуги, които могат да се възприемат като отплата за свършена дейност или за очаквано решение на министър или негов заместник. Ключовата дума е "да се възприеме", обясниха авторите на кодекса. Според тях е достатъчно в медиите или в гражданското общество да се промъкне съмнение, че става дума за отплата, за да се смята, че кодексът е нарушен. Но за разлика от Етичния кодекс на държавните служители за министрите не са предвидени санкции.
На служителите в държавната администрация е забранено да получават каквито и да е подаръци, които могат да се възприемат като отплата или подкуп, но няма посочен лимит. На чиновниците се налагат дисциплинарни наказания, но в Министерски съвет не разполагат с данни дали досега са налагани такива.
Кодексът на министрите залага на моралната санкция на обществото, въпреки че текстовете му предвиждат императивни забрани.

Подобни норми са въведени в страните-членки на Европейския съюз. Протоколните подаръци например задължително остават в съответните администрации. Забранява се на висшите служители да се възползват от постовете си. Това означава например, че нямат моралното право да предоставят персоналните си автомобили на членове на своето семейство, или пък да пазаруват с тях.
Авторите на проекта допускат, че годишният лимит за подаръци може да бъде преразгледан на 300 лв. У нас министрите масово получават подаръци от различни фирми и организации,с които имат служебни отношения. И няма данни някой да ги е декларирал или публично да е отказал жест, несъвместим с поста му. Наскоро министърът на държавната администрация Николай Василев обясни, че неговата психологическа граница за получаване на подарък е един джиесем. Цената на някои мобилни апарати обаче далеч надхвърля лимита, предвиден в кодекса.
От сряда проектът за Етичен кодекс тръгва за съгласуване в министерствата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив