27 Април 2024, 13:45 Днес (0) | Вчера (11)

5% поскъпване на тока на година, за да покрие за 10 г. дупката в НЕК от 1,5 млрд. лв.

27 Юни 2014 09:10 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юни 2014, 09:12

Ако трябва недостигът да се компенсира веднага, цената на електроенергията би се повишила с 45%

5% поскъпване на тока на година, за да покрие за 10 г. дупката в НЕК от 1,5 млрд. лв. - такъв вариант разви високопоставен източник. Ако трябва недостигът да се компенсира веднага, цената на електроенергията би се повишила с 45%.

От октомври на всеки три месеца ДКЕВР вероятно ще актуализира цената на тока за бита и малкия бизнес. Това обяви вчера шефът на комисията Боян Боев.

Причината е дупката в енергетиката. В частта на регулирания пазар ( заради непризнати разходи в цените на тока, които определя ДКЕВР) тя е 1,5 млрд. лева. Задълженията са натрупани в периода 2010-2014 г. Т ова става ясно от данни, предоставени от НЕК на регулатора.

Всичките дългове на националната компания са 2,9 млрд. лева. 1,4 млрд. лв. са заради инвестиционна дейност най-вече по два големи проекта - хидровъзел "Цанков камък” - 694 млн. лв., и АЕЦ "Белене” - 784 млн. лв. Към тях ДКЕВР няма отношение.

Високопоставен източник от комисията вчера начерта неофициално възможен сценарий на поскъпването на тока. Възможно е то да е 5% на година в продължение на 10 г., което прави над 1 на сто на тримесечие.

Аритметично пресметнато, ако този дефицит трябва да се покрие веднага и еднократно, това ознавача увеличение от 45%. Това вариант обаче се отхвърля.

Поскъпването трябва да е плавно, заяви Боев.

Откъде се получава дупката от 1,5 млрд. лв.?

Те са натрупани в пощенската кутия НЕК, както я нарече Боев, заради непризнати в цените разходи. НЕК е пощенска кутия, тъй като на нея е възложено от държавата да купува по преференциални (високи цени) електроенергията по дългосрочни договори - с американските "Марици” и от възобновяеми източници. Разходите ѝ би трябвало да бъдат признавани от комисията, но това не е ставало в пълния им размер.

Шефът на ДКЕВР заяви, че комисията не е съдник на работата на предишните екипи на регулатора, но фактите са такива.

За три години и половина от невъзстановени разходи за изкупуване на скъпия ток на възобновяемите източници - от слънчеви централи и от ветрови генератори, са натрупани задължения от 720 млн. лв.

Над 450 млн. лв. задължения са дошли заради две методики, приети от комисията - все за компенсиране на разходите от задължително изкупуване на еленергията от ВЕИ.

Другият удар е от миналата година, когато бе обявено, че във фонда за въглеродни емисии ще влязат над 490 лв. и те бяха приспаднати от цените. Оттам се хлътва с 259 млн. лв.

Парадоксално е, но от златната придобивка на българската енергетика - ПАВЕЦ "Чаира”, се губят още 392 млн. лв., обяви шефът на ДКЕВР. Причината е, че помпите се включват да връщат водата в горния язовир с най-скъпия ток - от ВЕИ, тъй като има излишък в системата и няма какво да го правят. Помпеноакумулиращата ВЕЦ е построена, за да балансира системата през нощта и да използва за помпите нощния ток на атомната централа. Сега те се пускат през деня, за да балансират. Загубата се натрупва, тъй като 4 г. не е въведен балансиращият пазар, при който този, който дава излишък в системата или пък прави дефицит, трябва да си плаща.

382 млн. лв. са задълженията, натрупани заради изискването да се изкупува токът на двете американски "Марици” по дългосрочните договори. Вчера Боев обяви, че има допълнение към договорите, с които НЕК се задължава да плаща на двете централи дори разходите им за въглеродни емисии. Те са 88 млн. лв.

Сценарият с поскъпването на еленергията на тримесечие може и да се размине. Едното условие е да се променят законите за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници, които да позволят на ДКЕВР да определя какво количество зелен ток да изкупува НЕК. В цените на еленергията от 1 юли са калкулирани 50% от производството му.

Второто условие е да бъдат предоговорени дългосрочните контракти с двете американски централи. Комисията е предвидила в цените от 1 юли за едната да бъде намалена цената с 20%, а за втората - с 30 на сто.

ДКЕВР в момента прави одит на всичките възобновяеми енергийни източници. Председателят на комисията Боян Боев казва отсега, че ще се видят интересни неща.

Американската АЕS вече съди регулатора

Американската корпорация Ей И Ес направи вчера официално изявление за ситуацията с централата ѝ в България. В него се разказва за действията на ДКЕВР - решения, които ограничават НЕК в изкупуване на еленергията на централата, както и препоръките да се предоговори споразумението за изкупуване на тока. ДКЕВР е препоръчала единият блок да бъде изведен от обхвата на споразумението, а на другия цената да бъде намалена с 30%. "Всички тези обстоятелства могат да се отразят на финансовите резултати на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово” и на Корпорацията Еи И Ес”, пише в съобщението.

Споразумението за изкупуване на енергия на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово” с НЕК е законосъобразно и правно обвързващо  и компанията в България ще предприеме всички действия, за да защити своите интереси независимо дали чрез предоговаряне на споразумението с НЕК, или чрез прилагане на правата, произтичащи от споразумението. Наскоро Ей И Ес подаде жалби срещу тези решения на ДКЕВР във ВАС и ако е необходимо, ще използва и други средства за защита, казват от корпорацията.

По-малко от 11% ще е увеличението при парното

Цените на парното най-вероятно няма да се вдигнат средно с 11%, а увеличението ще е по-ниско. Това става ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев.

Комисията вече е разгледала възраженията на топлофикационните дружества и ще се съобрази с тези, които са основателни, заяви още той. Освен това намалението на цената на природния газ ще се калкулира и в цената на парното, допълни той.

Драстичното поскъпване на топлинната енергия - средно с 11 на сто, се наложи, след като комисията намали цената на електроенергията, която произвеждат топлофикациите, а НЕК е задължена да я изкупува на преференциални цени. За столичната топлофикация например, цената на електричеството - 239,66 лв. за мвтч, ще бъде намалена на 224,32 лв.

По време на откритите заседания топлофикациите настояваха поскъпването на парното да не е толкова рязко, тъй като ще откаже голяма част от клиентите им от услугата. Техни представители настояваха увеличението да е към 5%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив