28 Април 2024, 00:54 Днес (0) | Вчера (0)

Безнадзорни пакети пътуват по автобусите, никой не проверява за бомба

25 Юли 2012 08:51 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2012, 10:16

Десетки кашони без неясен произход, без контрол и без надзор пътуват всеки ден до различни точки на страната само срещу малка сума пари и устна уговорка

 

Дори и след терористичния акт в Сарафово преди дни, мерките за сигурност по автобусите си остават същите - нулеви. Десетки кашони без неясен произход, без контрол и без надзор пътуват всеки ден до различни точки на страната само срещу малка сума пари и устна уговорка с шофьора на автобуса.

 

bTV показа експеримент, включващ произволно избрани автобуси и три пакета с вестници, списания и плодове, опаковани като подаръци. Репортерите ги изпратиха по междуградските автобуси без никакъв проблем и само срещу малка сума пари - средно 5 лева на пакет. Двама от шофьорите дори не попитаха какво има в пакетите, но пък показаха завидно въображение, обяснявайки на кореспондентите в крайните точки, че са получили сувенири или подаръци, които са отворили и проверили лично.

Иван Мирославов - изпълнителен директор на Централа автогара обясни, че „има проблем с проверката на багажа, предупредили сме всички превозвачи и шофьори багаж без пътник да не бъде качван в автобуса".

 „Можем да контролираме това, имаме 54 камери, тези, които са видени, са предупредени. Явно ще трябва да ставаме пъдари - от тук нататък явно ще трябва да има по един наш служител на главата на всеки шофьор", продължи Мирослвав.

Шефът на автогарата увери, че е увеличен броят на охранителите, на постовете на територията на автогарата. Ако се намери безпризорен пакет, до две минути полиция и охрана могат да реагират.

Оказа се, че порочната практика с изпращането на пакети по междуградските автобуси се споделя и от Гърция. Цената на ууслугата варира между 2 и 9 евро, но се записват всички данни на изпращача, описва се стойността на пратката, но не и нейното съдържание, няма скенери на автобусите. По летищата ситуацията е различна. От летище до летище има разлика. Често може да се видят полиция, кучета, обучени да намират наркотици и взривове на летището в Атина, но в Солун хаосът е пълен.

Благородна почва за тероризъм обаче са пристанищата. Гърция е единствената балканска страна, която няма скенери по пристанищата.

След 2004 година мерките за сигурност в Испания са много засилени след 2004 година по всички жп гари пропускателните пунктове са, както на летищата. На автогарите скенери няма, но полицейското присъствие е засилено. Хората също са много бдителни и щом видят съмнителен пакет, сигнализират веднага.

В САЩ мерките за сигурност са еднакво силни навсякъде - кучета, полицаи, камери. Няма вариант да се изпрати пакет по автобус, затова пък куриерските услуги са много. Там багажите се проверяват, а в някои фирми трябва да бъдат опаковани пред служителите.

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив