29 Март 2024, 17:13 Днес (12) | Вчера (11)

Бизнесът иска отделна сметка за осигуровките

10 Септември 2013 08:25 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2013, 08:27

Проблемът е предимно при самоосигуряващите се

Бизнесът настоява единната сметка за плащане към бюджета да се раздели на две, като данъците и осигуровките се плащат отделно.

Това стана ясно след съвместно заседание в Министерството на финансите на комисиите по бюджетна политика и по осигурителни отношения към тристранния съвет. Причината е, че в момента възникват куп проблеми, когато фирма или самоосигуряващ се преведат парите си за социални и здравни осигуровки, но забравят да подадат съответните декларации - образец 1 и 6, или ги пратят на НАП с грешки.

“По този начин дори хората да си платят осигуровките навреме, системата не ги отчита, а ги приема за надвнесени суми, тъй като не могат да бъдат обвързани със задължението по декларацията”, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Другият проблем е, че внесените за осигуровки суми могат да отидат за плащане на по-стари дългове към хазната, защото от тази година с приоритет се погасяват задълженията с най-стар падеж.

“Няма да се допусне хора, които не са подали осигурителни декларации, а са внесли сумите, да бъдат лишени от осигурителни права и медицинска помощ”, успокои Людмила Петкова. Данъчните са започнали да уведомяват всички фирми и граждани, които не са подали справки - декларации 1 и 6, с цел проблемът да се изчисти и надвнесените суми, които са между 100 и 200 млн. лв., да се отчетат правилно.

От пресцентъра на НАП също обясниха, че преведените осигурителни вноски не се губят, а в най-лошия случай остават като надвнесени по сметката на съответното лице. Проблемът е предимно при самоосигуряващите се, защото работодателите по-рядко имат пропуски с подадените справки.

Обратното начисляване на ДДС за зърното и техническите култури ще се отложи с около месец и най-вероятно ще стартира от ноември, а не от 1 октомври, както беше обявено по-рано, съобщи още зам.-министър Людмила Петкова. Причината е, че законодателният процес изисква време, а промените все още не са гласувани дори на заседание на Министерски съвет. Засега финансовото министерство твърдо стои зад въвеждането на механизма, въпреки че зърнопроизводителите се противопоставят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив