02 Май 2024, 21:42 Днес (13) | Вчера (0)

Бизнесът поиска мерки срещу инвазията на евтини китайски стоки

03 Ноември 2005 08:55 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Създаване на експортна стратегия на България и предприемане на различни мерки за стимулиране на родното производство, поискаха представители на БСК, БТПП и браншовици на кръгла маса за опасностите и предизвикателствата от инвазията на евтини китайски стоки

По време на дискусията бе представен доклад на Европейския парламент за търговските отношения ЕС-Китай и мерките, които съюзът предприема за ограничаване на китайския внос.
Лидия Шулева, наблюдател в Европарламента, обясни, че целта на срещата е навременното информиране на българския бизнес и институциите с дейностите, които ЕС предприема по проблема. По този начин могат да се инициират различни идеи и механизми за въздействие. Предвид бъдещото членство на България в ЕС, отношенията ни с Китай, който е третата по големина икономическа сила, е от важно значение, каза Шулева.
И у нас, както и в ЕС, сега има голям внос на китайски стоки, като основният проблем е в търговията с текстил и облекло. Китай държи 17 на сто от тази търговия в света, а прогнозите сочат, че към 2010 г. ще достигне 50%, което ще освободи от работа над 1 млн. души в Европа. У нас по данни текстилният бранш заема над 20 на сто от износа на страната, а заетите в него са 180 000 души.
Сред мерките, които предприема ЕС срещу евтиния китайски внос, са изискванията към Китай за контрол върху държавните помощи, спазване на стандартите за качество, на правата върху интелектуалната собственост и процедурите за възлагане на обществени поръчки.
Освен в текстилния сектор, България има добри постижения и в сферите на машиностроенето и металургията, които също стават чувствителни, защото Китай започва да се налага и при тях, бе заявено по време на срещата.
Според зам.-председателя на БСК Георги Шиваров и Красимир Данчев от БТПП с изкуствени прегради и свръхрегулация само в търговската политика проблемът няма да се реши. Необходими са, според тях, стимули и по отношение на индустриалната политика, иновациите, както и намаляване себестойността на стоките и цените, за да станат те по-конкурентоспособни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив