23 Април 2024, 12:48 Днес (5) | Вчера (13)

България губи конкуренцията с другите от Източна Европа

28 Май 2015 09:00 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 май 2015, 09:03

Страната ни е окупирала последните места в световна класация по ефективност на държавата и по качество на инфраструктурата

Обучението на персонала в България все още е по-скоро лукс, отколкото необходимост. Това показва и класацията, която по този показател ни отрежда последното място.
България едва успява да се изкачи с едно стъпало нагоре и вече е 55-а от 61 държави в света по конкурентоспособност. Въпреки крачката напред позицията на България е доста далече от най-доброто постижение на страната през 2009 г., когато бе поставена на 38-о място. Това показва годишното проучване за световната конкурентоспособност на Швейцарския институт за развитие на управлението, в което присъстват 61 страни. Оценката е направена на база на над 300 критерия, а "къде сме ние" обяви вчера Центърът за изследване на демокрацията.
България удря дъното по няколко показателя. Страната ни е поставена на последното 61-во място по качество на образователната система, висше образование, финансов риск, обучение на персонала. По правосъдие, банкова и финансова регулация сме на 59-о място. На същата позиция България е поставена и по критериите качество на живот и застаряване на населението. Най-големият плюс на страната ни пък са ниските цени - такси, наеми на офиси и др., отчита анализът.
Страната ни е на 6-о място сред 61 държави по инвестиции в телекомуникации, а по абонати на мобилни телефони сме на 12-о. По цени на тока за индустриални потребители сме на 19-о място, почти на същата позиция сме и по процедури по откриване на фирма. Малкото показатели, по които страната ни се класира добре, са свързани основно с ниските разходи за правене на бизнес, които са предимство в очите на инвеститорите. Такива са например скромните заплати на работници, служители и директори, сравнително ниските наеми и издръжка на живот. Единственият показател, по който сме първи, е ниският данък върху печалбата и доходите.
Растящите държавни разходи и банковата криза са основните причини за влошаването на някои от показателите на България, стана ясно при представянето на изследването. Негативно се е отразила и безработицата, макар че тя бележи слабо понижение.

ПИСТА
8 години след членството си в ЕС България още е в стагнация и не е успяла да догони останалите държави от Източна Европа, обобщава анализът. Горещите точки все още са работата на публичната администрация, енергийната бедност и борбата с корупцията. Част от тях редовно присъстват и в годишните доклади на ЕК, но работата по проблемите върви бавно.

Къде е България в класацията

Силни страни    позиция    
ставка на данък печалба 1   
реално облагане на физическите лица 3
заплащане на мениджърите    3   
тарифи за широколентов интернет
инвестиции в телекомуникации 6   
наеми на офиси    9
ниво на заплатите    10

Слаби страни    позиция
университетско образование    61
обучение на персонала    61
банково законодателство    61
финансов риск 61
качество на живот    59
правосъдие 59
застаряване на нацията    59

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив