06 Май 2024, 01:22 Днес (0) | Вчера (1)

България иска компенсации от Брюксел за руското ембарго

11 Август 2014 08:49 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 август 2014, 08:51

Цените на храните тръгнаха надолу

Компенсирането на земеделските производители, които са засегнати от руското хранително ембарго, ще бъде обсъдено на извънредното заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство, за което настоява аграрният министър Васил Грудев. Той е изпратил писмо до италианския си колега Маурицио Мартина, който е ротационен председател на съвета, в което настоява за спешна сбирка, на която да бъде обсъдена забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните членки на Европейския съюз. Министър Грудев смята, че е необходима единна позиция на Европейския съюз, както и предприемането на бързи и адекватни мерки, които да защитят фермерите. Ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно както на българските производители, така и на европейското земеделие като цяло, твърди в писмото си Грудев. Към искането на нашия аграрен министър вече са се присъединили неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония.

Междувременно данните на държавната комисия по стоковите борси и тържищата показа, че цените на хранителните стоки са се понижили. Репортерска проверка на "Монитор” на Женския пазар в столицата показа, че повечето плодове и зеленчуци се продават на цени под левче. По сергиите вчера доматите можеха да се намерят от 60 стотинки до 1,50 лева за кило. Цената на пипера бе около левче, а краставиците в зависимост от качеството вървяха между 80 ст. и 1,20 лева. Пресните картофи от Самоковско и Родопите се предлагат по 65 стотинки. Столичани вече се запасяват за зимата, затова най-много вървят чувалчетата по 5 и 10 кила, сподели продавач, пред чийто щанд имаше натрупана опашка. Бабите и дядовците предпочитат малките опаковки, защото не могат да вдигат тежко, но се връщат по 3-4 пъти, за да се подсигурят с поне двайсетина кила, сподели търговецът.

От плодовете най-изгодни са нектарините и прасковите. Едри, добре узрели плодове от Сливенско вървят по 60 стотинки, рядко може да се намери по-висока цена. Затова купувачите грабят по десетина кила за компоти и сладка.

"Така ще компенсирам, че не не направих нищо от кайсии и череши, защото бяха изключително скъпи”, каза забързана домакиня. Захарта също е на едно от най-ниските си ценови равнища от години, затова зимнината от тези плодове излиза изключително изгодно. Липсата на експорт за Русия си каза думата и хубавите праскови останаха в страната.

Сливите са по 80 ст., а десертното грозде по 1,50 лева най-много.

През тази година прасковите са на много ниски цени заради богатата реколтата и липсата на износ.
Русия е готова със списък на страните доставчици на храни, които ще заменят държавите, засегнати от въведеното ембарго. За това съобщи вчера шефът на Министерството на селското стопанство Николай Федоров.

За доставката на плодове и зеленчуци той посочи като перспективни Азербайджан, Узбекистан, Армения, Таджикистан и в по-малка степен Киргизия. Освен това интерес представлява зарзаватът, произведен в Турция и Сърбия. Като особено перспективни страни Федоров посочва Иран, Мароко и Египет. "Те се нуждаят от нашата продукция, в частност от зърно и растително масло, а ние от плодове и зеленчуци”, казва още руският чиновник, цитиран от "Интерфакс”. Той съобщи още, че няколко страни от Латинска Америка вече са изразили готовност да увеличат доставките си към Москва. Отсъствието на норвежка риба от местния пазар според Федоров ще се компенсира от руските производители. Той смята, че въведените забрани няма да доведат до дефицит на храни, с изключение на "изключително скъпите сирена от Италия и Франция", като Москва забрани изцяло доставките на говеждо, свинско и пилешко месо, плодове и зеленчуци, риба, сирена и млечни продукти от страните от Европейския съюз, Австралия, Канада, Норвегия и САЩ. По разчети на руските митници става дума за внос на стойност 9,1 млрд. долара, от които на страните от ЕС се падат 6,5 млрд. долара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив