16 Юни 2024, 04:53 Днес (0) | Вчера (0)

Вземат 2 кръвни проби от пияните шофьори

07 Януари 2015 08:59 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 януари 2015, 01:54

Катаджия ще ги съпровожда до лаборатория за изследването

Две кръвни проби ще бъдат вземани от шофьорите, които при проверка с дрегер са показали над 1,2 промила алкохол. Досега в подобни случаи провинилите се шофьори даваха само една.

Промяната е предвидена в нов проект на Наредба 30 за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от шофьорите на МВР, Министерство на здравеопазването и Министерство на правосъдието. Вчера в Академията на МВР бе проведена първата дискусия по проекта, в която участваха представители на трите ведомства и неправителствени организации, а тя бе ръководена от зам. вътрешния министър Красимир Ципов.

Промените предвиждат още задължително пътен полицай да съпровожда пияния шофьор до съответното лечебно заведение, където да му бъде взета кръв за теста, сега това не е задължително. Нов момент в наредбата е и установяването на самоличността на изследвания човек.

Ако той не носи в себе си лична карта

или друг документ за самоличност, няма да му бъде взета кръв. В момента, за да бъде тестван за алкохол, не е нужно водачът да носи документ за самоличност в себе си.

Други основни моменти в проектонаредбата са пияните шофьори да си плащат кръвния тест, както и приемането за резултат на по-малката стойност от двете проби. За установяването на употреба на упойващи вещества пък ще се взема и урина, а концентрацията на алкохол ще се изписва до втория знак – например 1,34, а не 1,3. Според промените се увеличава периодът за съхранение на пробите от 3 на 12 месеца, за да има възможност за повторно изследване, ако то бъде поискано по-късно от шофьора или от дознанието. Предвижда се при повторното изследване да се използва втората проба.

Новата наредба предвижда още кръвните проби да се съхраняват при температура от 4 до 8 градуса, което може да става и

в обикновени хладилници

а не само при 4 градуса, изискващо специални условия. Мотивът е, че температури между 4 и 8 градуса не влияят неблагоприятно върху пробите.

Някои от новите промени в наредбата обаче бяха атакувани от ръководителя на специализираната психологична лаборатория във ВМА доц. Васил Атанасов. Според него заплащането на кръвния тест трябва да прави органът, който го иска, а не шофьорът. Аргументите му са, че това не е обикновено изследване, а експертиза, която

трябва се плаща от заявителя

който в случая е държавата. "Докато съдът не отсъди, никой не може да задължава никого да плаща”, категоричен е доц. Атанасов. "Как може да се задължи човек от Кърджали например да си плати изследването във ВМА, защото само ние правим изследвания за наркотици”, каза още той. Според него не е правилно да се приема по-ниската стойност от двете проби, защото това е предварително вземане на страна, а трябва да има трикратни изследвания и да се приеме средната аритметична стойност. Експертът препоръчва още контролната проба да се съхранява не в лабораторията на изследването, а в такава на МВР.

 

Зам.-директорът на "Пирогов” д-р Стоян Сопотенски и представителят на Военна болница във Варна подкрепиха изцяло становището на доц. Атанасов. "Ако частна лаборатория има необходимата техника и специалисти за такова изследване, защо да не го прави? Как частни фирми имат право да подготвят шофьори”, каза д-р Сопотенски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив