30 Април 2024, 21:23 Днес (13) | Вчера (10)

Всеки втори болен наруган от доктори

03 Август 2012 08:48 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2012, 09:09

Лекари глобени със 133 бона за половин година

Всеки втори нашенец е навикван от доктори грубияни и хокан от санитарки и медицински сестри, когато попадне в болница. Това показват 66% от случаите, описани в жалбите на пациентите до Агенцията по медицински одит само за първите шест месеца на годината.

 

Хората са недоволни от медицинската помощ и неудовлетворени от отношението към тях и се съмняват, че е допусната грешка в лечението им.

Такива оплаквания са посочени в 121 от общо 184-те жалби на пациенти и техните близки, подадени в агенцията от януари до 30 юни, съобщи нейната изпълнителна директорка д-р Светлозара Илиева. Други 12% от болните се жалят от лекарска небрежност, добави тя.

Всеки пети, който се обади в агенцията, твърди, че са му поискали пари за лечение, но не може да докаже това.

Медицинските одитори са глобили лекари за общо 133 200 лева за по-малко от половин година.

Оплаквания и молби за съдействие от болни валят и в Националната пациентска организация.

Не минава ден, без да сме получили поне две жалби каза нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. Пациентите предпочитат да дадат сигнали до НПО, тъй като нямат пари да плащат хонорари на адвокати, поясни той. За очебийна медицинска грешка, подправени документи и укриване на епикризата на починало дете сигнализира майка от Сливен.

28-годишната Ваня влиза в многопрофилната болница в града за раждане малко преди да настъпи терминът й. Позивите за раждане обаче се забавят, лекарите отказват да направят секцио или да го ускорят с венозни вливания на препарати. Когато на 14-я ден след преносването изваждат детето със секцио, то не проплаква, защото при преносването е погълнало замърсени околоплодни води и дори частици от фекалии. С телцето на семейството са връчени актът за раждане и смъртният акт. Докторите са изключително любезни, но отказват да дадат епикризата на починалото дете. В документите на родилката пък умишлено са подменени датата на приемане в болницата, а терминът е поправен, за да се избегнекаквато и да било съдебна отговорност

Още 30 други случая на пациенти, пострадали от небрежни лекари, е подала неправителствената организация за проверка от институциите.

Номер 1 сме по здравна неграмотност в ЕС

Българите са най-неграмотни по отношение на здравните си права, но и задължения в Европейския съюз. Над 60% от сънародниците ни не са напълно наясно как се пият лекарствата, в какви комбинации не бива да се приемат, нито кога да ходят на профилактични прегледи. Повече от половината хронично болни не спазват диетата, предписана им от лекаря.  Това показват данните от изследване на здравната грамотност на гражданите, проведено в  осем държави по инициатива на Европейската комисия.

Оказва се, че по-малко от 25 на сто от нашенците знаят къде да намерят здравна информация по интересуващ ги проблем. По здравна неграмотност до нас се доближават само испанците. Отличните по това как да опазват здравето си са хората в Холандия, Ирландия и Полша. 51 на сто от анкетираните у нас заявяват, че трудно разбират какво им обяснява лекарят и това, което пише в здравните издания. Това се оказва и основният проблем пациентите в България да не спазват препоръките на медиците и дори да нарушават лечението си, когато бъдат изписани от болницата.

Ниската грамотност е в основата на влошено здравословно състояние на българите и испанците, заключават експертите, направили изследването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив