20 Април 2024, 17:41 Днес (0) | Вчера (10)

Глобяват ни с 50% от размера на заема. Тръгват проверки и на застрахователите

27 Септември 2012 08:52 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2012, 08:55

У нас работят около 150 фирми за бързи кредити

В договорите на гражданите с фирмите за бързи кредити често има неравноправни клаузи, предвиждащи прекалено високи глоби и такси при неизпълнение на договора. Санкцията понякога достигала до 50% от размера на отпуснатия кредит. 

Това показва преглед на общите условия на 15 компании за бързи кредити, извършен от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Според данни на ведомството фирмите осъществявали 50% от оборота в този сектор. Проверката продължава и по отношение на останалите небанкови финансови институции. Според данни на БНБ в началото на годината у нас са работили 148 фирми за лесни заеми. 

Много от тези дружества искали клиентите да плащат неясни разходи по събиране на задължението. Освен това карали длъжника да представи документи за кредити от други институции или да осигури допълнително обезщетение при неясни условия. 

Според експертите от КЗП тези клаузи са неравноправни. От там вече са изпратили препоръки до дружествата, които трябва да бъдат изпълнени до 20 октомври. 

Окончателно е приключил прегледът и на общите условия, при които 25 банки у нас отпускат потребителски и ипотечни кредити на граждани. „При започване на проверката на общите условия само в тези на един трезор не е имало неравноправни клаузи”, каза Веселин Златев, председател на КЗП. По-голямата част от банките обаче били включили по една или две неравноправни клаузи. Съвсем рядко имало случаи, при които те са повече. 

По думите на Златев в общите условия на банките били открити 5 вида неравнопоставености. В първата група попадали случаите, при които финансовите институции си запазвали правото да променят лихвите по кредитите  при промяна в „пазарната конюнктура”. Това обаче било много общо понятие, смятат от КЗП.

Вторият вид неравноправни клаузи били свързани с наказателната лихва при забавяне или просрочване на вноските. В този случай трезорите начислявали договорената лихва плюс 10%. Според законовите изисквания наказателната лихва не трябвало да надвишава основния лихвен процент (ОЛП) плюс 10%. Тъй като ОЛП за септември е 0,04 на сто, наказателното плащане за забавяне не може да е над 10,04%.

В общите условия на някои банки била въведена възможност за предсрочна изискуемост на потребителския кредит при неизчерпателно изброени обстоятелства. 

Четвъртият вид неравноправни клаузи пък били свързани с искане на допълнително обезщетение.

Последната група неравноправни клаузи предвиждали банките да могат да променят сключените с гражданите договори на база на непредвидени в тях основания. 

Междувременно стана ясно, че започва проверка и на лизинговите и застрахователните дружества. Очаква се тя да приключи до края на есента. 

Променените условия важат и за стари клиенти

21 банки са изпълнили препоръките на КЗП и са премахнали неравноправните клаузи от общите си условия. Промените ще важат и за старите кредити, коментираха от ведомството.

Един трезор направил промени в общите условия, но пак имало неравнопоставености спрямо клиентите. Затова от КЗП изпратили нови препоръки. Три финансови институции поискали да бъде удължен срокът, в който да променят общите си условия. И четирите банки обаче трябва да изпълнят препоръките най-късно до 10 октомври. 

Ако това не бъде изпълнено, ще бъде заведен колективен иск пред съда за прогласяване на тези условия за невалидни. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив