07 Май 2024, 07:18 Днес (0) | Вчера (0)

Готвят суперболница под пагон

04 Декември 2013 09:12 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2013, 09:17

Властта обмисля да слее две от големите ведомствени болници - ВМА и клиниката на МВР

Наред с назначението на новия шеф на Военномедицинска академия в София се появи и информация за сливането на лечебницата с клиниката на другото силово министерство - МВР. Засега обаче преструктурирането не е потвърдено официално от властта.

Властта обмисля да слее две от големите ведомствени болници - ВМА и клиниката на МВР, научи "Стандарт" от два различни източника. Совалките текат от няколко месеца, но решение все още няма. Това не е първият опит да се окрупнят двете структури. Подобна идея имаше дори ГЕРБ. Тя бе лансирана лично от бившия вицепремиер Цветан Цветанов. До официално решение обаче и тогава не се стигна.

Една от основните причини за вливането на МВР болница във ВМА е намаляването на разходите чрез премахването на дублиращите се структури и оптимизиране на управлението. Идеята е да се създаде обща шапка, която да управлява клиниките, а хората в тях да се запазят. За да се направи подобна промяна обаче, са нужни поне няколко месеца, защото трябва да се инициират законови промени.

В момента и двете болници обслужват министерствата, на които са подчинени, както и цивилни пациенти. Във ВМА работят 34 клиники и 13 диагностични звена и лаборатории. Годишно лечебницата приема над 40 000 пациенти. Към края на тази година дълговете на Военномедицинска академия минават 90 милиона лева. Активите й обаче надхвърлят 3 милиарда. В същото време МВР болница има 19 работещи клиники и 5 диагностични структури и лаборатории и нито лев задължения. За 2012 г. приходите на лечебницата на МИ-МВР възлизат на 3,5 млн. лв., а на ВМА са 30,7 милиона.

Вчера нито едно министерство не потвърди, но и не отрече информацията. "Няма какво да се коментира, темата не стои на дневен ред", коментира Тодор Пройчев, парламентарен секретар на вътрешния министър Цветлин Йовчев. От министерство на отбраната също заявиха, че не знаят за подобен проект. Д-р Емил Райнов от БСП пък заяви, че не знае за такава идея.

Според информация на депутати за шеф на новата структура се спряга проф. Илия Баташки. От няколко дни той е зам.-директор на МВР болница. Доскоро той бе депутат от левицата, а преди това управляваше пловдивската болница "Свети Пантелеймон". Преди нея пък ръководеше УМБАЛ "Свети Георги".

Медици от двете болници обаче коментираха, че идеята за сливането не е добра. "Администрацията е малка част от болниците и не тежи на бюджета им", обясниха доктори. Някои от тях дори заподозряха, че целта е разпродаване на Военномедицинска академия, тъй като теренът, на който се намира, е в широкия център на София.

Идеята съществува от поне 4 години

Проф. Илия Баташки, бивш депутат от БСП и настоящ зам.-директор на МВР болница

"Подобна идея съществува от поне 4 години, в момента не е на дневен ред. Лично аз смятам, че подобно сливане няма да бъде удачно, защото двете структури си имат своите специфики. Въпреки че ще се запазят хората в тях и дейностите, съществува вероятност по-слабата да повлече по-силната надолу. Но ако се вземе подобно управленско решение, аз ще се съобразя с него."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив