19 Април 2024, 22:54 Днес (10) | Вчера (11)

Данък сгради и за санирани имоти

15 Септември 2015 09:01 в. Труд по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 септември 2015, 09:02

От налога ще бъдат освободени само собственици, които са подобрили енергийната ефективност на сградите си за собствена сметка

Собствениците на апартаменти в блокове, санирани по Националната програма за енергийна ефективност, няма да бъдат освобождавани от данък сгради. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), публикувани на сайта на Министерството на финансите. По програмата са предвидени 1 млрд. лв., които трябва да стигнат за обновяването на близо 5000 блока.

От налога ще бъдат освободени само собственици, които са подобрили енергийната ефективност на сградите си за собствена сметка. За да се ползва преференцията, имотите трябва да имат енергиен сертификат клас B, C или D.

"За сградите, получили сертификат за енергийна ефективност като резултат от обновяването им с публични средства, не следва да се прилага данъчното облекчение", категорични са от финансовото министерство. Причината е, че така собствениците на тези имоти ще получат двойна преференция.

Още в началото на годината от Националното сдружение на общините настояха да бъдат направени такива промени. От него посочиха, че заради предвидените данъчни облекчения за сградите след постигане на определен енергиен клас ще намалеят приходите в общинските бюджети.

С поправките в ЗКПО се променят и други данъчни закони. Например в Закона за ДДС е записано, че от косвения данък ще бъдат освободени услугите по предоставяне на медицинска помощ. Преференцията ще важи за лицата с медицински професии, т.е. лекари, стоматолози и фармацевти, които работят на граждански договори.

България чака от ЕК разрешение да запази данъчното облекчение за фирми, които имат големи инвестиции в общини с безработица с или над 25% над средното за страната. Ако има положителен отговор, тези компании вече няма да бъдат освобождавани автоматично от вноските за корпоративен данък, а ще трябва да кандидатстват за облекчението пред Българската агенция за инвестициите.

РЕЖИМ
По-строги правила за данъчните складове

За петролните бази ще важи общият ред за отчитане на наличностите и продажбите на горива, предвиждат промени в Закона за ДДС. Това означава, че те ще трябва да се отчитат чрез електронни системи с фискална памет и да подават данни до НАП чрез дистанционна връзка. В момента по закон някои данъчни складове могат и да не поддържат такава връзка, ако отговарят на няколко изисквания. Сред тях са плащанията да са само по банков път, да имат измервателна система за наличните количества и др. Такива петролни бази обаче изпращат в НАП данни за доставките чрез специално уеб базирано приложение. Данъчните складове ще трябва да изпълнят новите изисквания до юли 2016 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив