18 Май 2024, 14:41 Днес (0) | Вчера (11)

Двойно повече дрогирани шофьори на пътя

22 Ноември 2012 08:36 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 ноември 2012, 08:43

От началото на годината са спипани 101 потенциални убийци с наркотици в кръвта

Почти 2 пъти повече дрогирани шофьори са засечени от пътните полицаи в първите девет месеца на годината в сравнение с миналата, съобщиха от КАТ пред "24 часа".
На седмица поне по двама отиват за кръвни изследвания, защото тестовете с дрегер отчитат, че имат марихуана, кокаин или екстази в кръвта.
От началото на годината са спипани 101 потенциални убийци с наркотици в кръвта - с 40% повече в сравнение с деветмесечието на 2011 г.
Доста хора смятат за безобидна цигарата марихуана, но според лекарите тя може да ни навлече неприятности при шофиране - да забави реакциите ни и да влоши зрението ни.
Според експертите често очите на шофьорите са кървясали, наблюдава се и частична загуба на паметта.
След марихуаната, екстазито е другият вид наркотик, засичан най-често сред шофьорите. Полицаи и медици откриват синтетичната дрога в кръвта най-вече на тираджиите, защото с нея те по-лесно минават дългите разстояния без нужда от сън.
Сред заловените например е шофьор на тежкотоварен автомобил, който бил хванат да кара в продължение на цели 50 часа с огромно количество екстази в кръвта.
Само в столицата покрай заведения са хванати 17 дрогирани шофьори.
Рекордьор обаче си остава Бургас - с 25.
Сред заловените в морския град има имена на знакови фигури в наркотърговията, но криминалистите пазят имената им в тайна. По брой на задържани шофьори в класацията следват Пловдив - с 16, Стара Загора - 13, и Варна - 11.
За следващата година вече са поръчани 2700 полеви теста - двойно повече в сравнение с тази.
Полицаите вече са добре обучени да разпознават реакциите на шофьорите под въздействието на дрога. Преди да се направи полеви тест, катаджиите трябва да попълнят специален протокол, в който да отбележат конкретни показатели, забелязани в поведението на водачите. Документът е по немски и словашки образец и е специализиран за такъв тип проверка. В края на бланката има скала с големината на зеницата в милиметри.
Първото, което полицаите трябва да проверят, са зениците на очите. В протокола се попълват и отговори на въпросите: какво е поведението на водача на пътя, има ли агресивност или нечленоразделна реч, какво е движението му на дистанция, как работи с колата и дали прекъсва двигателят, реагира ли незабавно на светлината и др.
Полевият тест може да засече 6 вида наркотици. Когато шофьорът е със зачервени конюнктиви, често резултатът показва употреба на марихуана, коментират специалистите. При кокаина и екстазито зениците се разширяват значително, а кръвоносните съдове се свиват.
Когато се взема пробата, шофьорът трябва добре да е изплакнал устата си. Ако обаче няма на разположение вода, полицаят трябва да изчака около 10 минути. Шофьорът взема тампон и го отърква добре в устата, за да се напои със слюнка. След това слюнката се смесва с течност, която е част от еднократния тест, и се анализира.
Ако резултатът е положителен, се съставя акт по Закона за движение по пътищата и катаджията издава талон за кръвна проба в болница.
После униформен полицай отвежда шофьора веднага в болница, където се прави задължителното кръвно изследване. Ако и това изследване покаже наличие на наркотици, водачът вече влиза в съдебната зала като подсъдим.
Само за миналата година осъдените за шофиране след употреба на дрога са 37, показва отчетът на Върховния касационен съд. Според НК наказанието е до 2 години затвор. Ако обаче водачът е причинил катастрофа и е отнел човешки живот, го грозят от 5 до 15 години лишаване от свобода.
Въпреки че през последните 2 г. жертвите при тежки инциденти са намалели от 656 за 2011 г. до 527 за т. г., акциите за контрол на пътя за употреба на наркотици и алкохол ще продължат. От няколко дни тече операция "Алкохол" в София.
От "Пътна полиция" пък обявиха, че от 10 декември ще има масови проверки в цялата страна.
Целта е преди коледните и новогодишни празници да има по-малко загинали по пътищата.
От началото на годината досега 9280 пияни шофьори са заловени след тежки катастрофи и рутинни проверки, показва статистиката на КАТ.
Данните сочат, че заради алкохол годишно умират поне 48 души. Затова наскоро се възприе идеята да се въведе използването на т. нар. алкохолни очила по време на обучението на младите шофьори. Чрез тях те ще могат да видят реално разликата в зрението в нормално състояние и когато са пили и седнат зад волана.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив