21 Септември 2024, 04:07 Днес (0) | Вчера (2)

Деца крадат катализатори на коли за 3 минути

24 Юни 2013 08:32 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2013, 08:42

Преди около 4 г. били актуални френските автомобили, но сега вече апашите не подбират, а карат наред

Тийнейджъри са част от мрежата за кражби на катализатори, които в последните няколко години набират все по-голяма сила, разказаха пред “24 часа” монтьори и полицаи.

Заради малкото пространство под автомобилите често крадците използват деца, за да се мушнат под колите и да срежат екофилтрите. Въпреки изискването в чужбина колите да имат катализатори, у нас те не са задължителни.

Броят на хората, пострадали от специфичната кражба, става все по-голям заради съдържащите се между 1 и 4 г в катализаторите платина и ценни метали, разказват още от полицията.

Платината в катализаторите на дизеловите автомобили е повече като количество от бензиновите, а като модели се крадат всякакви - немски, френски леки коли, джипове, микробуси, обясняват от полицията.

Преди около 4 г. били актуални френските автомобили, но сега вече апашите не подбират, а карат наред. Предпочитат обаче по-нови и по-високи коли, твърдят монтьори.

Според статистиката заради повреда или кражби повече от 60% от колите у нас вече са останали без катализатори.

“Най-много за три минути сръчни апаши свалят катализаторите с перфектни разрези, като използват най-често тръборез с диамантени накрайници. Инструментът се продава в повечето железарски работилници и е достъпен за всеки”, обясни полицай.

Обикновено една банда се състои от 2-3-ма човека, като единият е под колата, а другите са отцепка. По начина на рязане може да се говори за почерк в групите. Само под района на 6-о РПУ бандите са поне три, коментира Ивайло Михов от Криминална полиция на 6-то РПУ.

“Със съпругата ми бяхме оставили колите на осветен паркинг пред блока, в който живеем, в кв. “Лагера” в началото на юни. Когато запалих двигателя,чух странен шум.

Наведох се и погледнах, за да разбера каква е причината. Видях, че крадци са ми изрязали катализатора. Шокът обаче стана двоен, когато разбрах, че същото се е случило и с колата на жена ми.

Ако бях погледнал автомобилите на комшиите, сигурно и техните щях да видя в това състояние”, възмущава се Емил Илиев. Той е един от 100-те шофьори средно на месец, останали без катализатор по данни от полицията и сервизите.

Следващият ненадеен удар, който софиянецът получава, е при застрахователите, където с равен тон му обясняват, че тази щета не се покрива от тях.

“Трябва да платя около 8 хил. лв. Това практически е невъзможно. Отидох в сервиз и там ми поставиха резонаторни тръби срещу 36 лв. всяка”, разказа Илиев.

Цената на нов катализатор средно е от 1000 до 4000 лв. Повечето от шофьорите не искат да плащат за екология. И без това никой не ги контролира за разлика от европейските страни, където изискванията са стриктни.

“Сега обаче аз не мога да карам колата си в Берлин, защото там няма да ме пуснат заради вредните газове”, обяснява Илиев.

В част от престъпната схема са и монтьорите в различни автосервизи. Те свалят катализаторите с обяснението, че са запушени, и после ги продават на добра цена на фирми, които изкупуват стоката. На тяхно място слагат резонантни тръби, които струват доста по-евтино.

“Имам универсален катализатор, канадски е, струва 100 лв. Става за всички коли, имам обаче и по-евтини тръби”, показва арменецът Рафи, който от години има сервиз в столицата и разбира в детайли темата. Той обяснява, че никога не купува от крадци, а напротив - доста често и него го обират, защото има много стока.

“Вижте каква дупка са ми направили в стената, искали са да влязат. Обадих се на полицията, още не са ги хванали”, обяснява монтьорът, докато трупа различни платки от стари компютри в торба. На нашия въпрос за какво са му, той отвръща усмихнато: “Нали знаете, ние арменците правим пари от боклуците”.

По думите му доста често идват клиенти за смяна на катализатори, но рядко си слагат нови, защото повечето предпочитат по-евтини варианти.

“Аз също ставам често жертва на търговци менте, ето вижте, продадоха ми един, който е изтърбушен и няма нищо в него, само с желязо го са напълнили, за да тежи”, казва монтьорът. Криминалистите разказват, че според оперативните данни бизнесът с катализаторите върви добре, защото е доходоносен и са създадени канали за износа им основно за Турция.

По-малките търговци товарят багажници с катализатори и карат към южната ни съседка. Други официално ги изнасят като скрап. В Турция и още няколко европейски държави има специализирани заводи за извличане на ценните метали. Запознати обаче твърдят, че вече и у нас има работилници, в които се преработват, като се претопяват и с много силен токов импулс майстори успяват да извлекат платината.

За територията на 6-о РПУ има около 30 случая на кражби от началото на годината. Полицаи и потърпевши обаче твърдят, че заради това, че щетата не се покрива от застрахователите, доста от хората не сигнализират в полицията.

Друг проблем е, че филтрите нямат маркировка или някакъв идентификационен номер.

 

 “Ако спрем крадец с катализатори в ръка и той не си признае, не можем да го задържим, защото не знаем от коя кола са. Когато направим проверка и открием 20 катализатори в някой сервиз, ние не можем да кажем откъде са свалени”, обяснява Ивайло Михов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7531
GBP 2.4796 2.4887 2.3296
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив