20 Април 2024, 17:03 Днес (0) | Вчера (10)

Доставят за час храна при бедствие

19 Ноември 2012 08:23 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 ноември 2012, 08:25

Общината има на склад 2 тона вода

Големите търговски вериги ще осигуряват храна за бедстващи столичани до час след поръчването й. „Ще подпишем споразумение с търговските вериги за хранителни стоки до края на месеца. София ще е първата община, която ще има такова”, съобщи шефът на дирекцията за обществен ред и защита при бедствия и аварии Красимир Димитров пред „Монитор”. Той поясни, че например до 1 час от заявката ще се изисква да се достави едно количество храна, а след няколко часа – по-голямо. Димитров каза, че търговските вериги са се съгласили много лесно да подпишат споразумение с кметството за помощ при бедствия. Дори ще дават ежедневно информация за складовите си наличности на определени храни.

При нужда по време на бедствие оперативният дежурен ще се обажда на едно лице, което ще държи връзка с търговските вериги. То ще казва къде, за колко хора и какво количество храна и вода трябва да се закара. Транспортът ще се осигурява от общината. Дневната дажба на човек е 20 литра вода, 800 грама хляб, 400 грама кисело мляко, 30 грама салам, едно яйце, масло, захар, конфитюр, 2 консерви, сапун и веро. На 3 дни се пада по една ролка тоалетна хартия. От общината трябва да осигурят при нужда дърва за огрев и химически тоалетни.
Досега кметството има споразумение с фирма за бутилиране на минерална вода. Общината държи на склад между 1 и 2 тона вода, които може да се използват при нужда. Плаща се само за изразходваните напитки и храни.
При бедствия местата за евакуация са училищата, стадионите, парковете и спортните обекти. Информация за местата има на сайтовете на районните кметства. Отделно Българският червен кръст има над 5000 палатки, които може да предостави.
Столицата има 44-ма доброволци, които могат да помагат при бедствия, пожари, катастрофи. 18 от тях вече са обучени в сертифицирания център в Монтана как да реагират при земетресения, химически аварии, наводнения и курс в БЧК. Втората група ще бъде обучена съвсем скоро. „Целта е при нужда да можем да ги използваме за преодоляване на последствията от обилен снеговалеж”, обясни Димитров. При нужда дежурният от Съвета по сигурността им се обажда  на мобилните телефони. Сборният пункт е сградата на общината на „Московска” 33. От там с автобус ги карат на мястото, на което има нужда от тях. Столичните доброволци имат специални екипи и тениски с герба на София. Общината ще им поръча гащеризони, които да са от негорим материал. Ще бъдат снабдени и с раници с всичко необходимо за оцеляване в планински условия – въже, компас, батерии, кибрити, лекарства от първа необходимост.
Предстои да се обяви обществена поръчка за покупка на джипове. „Чакаме един ЗИЛ 131 и една уазка от пожарната”, обясни Димитров.  Той обясни, че отрядът вече има 3 бордови лодки, спасителни жилетки, 5 резачки за дърва, 3 помпи за отводняване и аптечки.

Алпинисти и миньори стават доброволци
15 души с различни професии в цивилния живот – алпинисти, водолази, пещерняци, заварчици, монтьори, психолози, са в доброволческия отряд към БЧК в Добрич, който съществува от 2000 г. Ръководител на екипа е Станимир Трифонов, главен енергетик в добричка фирма и в същото време треньор по спелеология, водолаз, който има още много специалности. Освен представители на силния пол в отряда има и две дами психолози. Доброволците се притичват на помощ безвъзмездно. „Единствено когато се наложи екстремна акция в друго населено място, БЧК покрива разходите за храна и гориво. Екипировката и оборудването им са безплатни, твърди шефът на БЧК в Добрич д-р Артюн Иринозов. Той обясни, че доброволците всяка година минават на курсове на областно и национално ниво.
Екипът има най-много работа през зимата, когато спасява затънали автомобили в преспите из Добруджа. Преди години от Варна потърсили спешна помощ от доброволците в Добрич, за да извадят пострадал мъж в кладенец. В едно варненско село имало свличане на земна маса, в резултат на което мъжът останал на дъното на кладенеца. Всичко завършило благополучно.

Вземат и непълнолетни в отрядите
Непълнолетни също ще могат да се включват в доброволческите отряди, но само след писмено съгласие на родителите, предвижда още новият закон, който урежда дейността им и беше приет наскоро от правителството. Право на участие в групите ще имат и чужденци.
Доброволците ще имат право на безплатна застраховка срещу злополука. Разходите за нея ще се поемат от съответната организация, към която са зачислени. Освен това ще се осигурява и безплатно обучение и професионална квалификация, свързана с доброволческата дейност.
Организациите ще трябва да водят регистър на записалите се при тях хора, за да е ясно с какъв актив от доброволци разполага държавата. Всеки мераклия да помага в критични ситуации ще посочва за какъв период от време в рамките на една година може да бъде на разположение. Предвижда се още държавата да подпомага и насърчава доброволчеството чрез финансови, икономически и други облекчения и стимули.
След наводнението на село Бисер и земетресението в Перник еврокомисарят по хуманитарна помощ Кристалина Георгиева подчерта, че държавата трябва да стимулира доброволческата дейност. Според нея без такива отряди никоя страна не може да се справи със сериозни природни бедствия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив