27 Април 2024, 16:40 Днес (0) | Вчера (11)

Държавата може да администрира цените и на лекарствата без рецепта

03 Август 2012 08:43 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2012, 09:06

Родители на онкоболни деца са принудени да купуват медикаменти

В безсилието си да намалят цените на лекарствата управляващите припознават все по-странни и дори абсурдни идеи. Здравният министър Десислава Атанасова обяви, че не възразява да се въведе държавна регулация на цените на лекарствата без рецепта. Това може да стане с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който предстои да бъде гледан на първо четене в зала след ваканцията на Народното събрание, поясни тя пред Би Ти Ви.

 

Законът е писан от здравното министерство и в него няма подобна идея, но според Атанасова може някой от депутатите да я предложи между първото и второто четене и тя самата не би възразила. Коментарът на Атанасова беше по повод информация, че едно лекарство на свободния пазар в Македония се продава значително по-евтино, отколкото у нас. Върху по-ниската цена в Македония обаче влияе и по-ниската ставка на ДДС.

От 2001 г. цените на лекарствата без рецепта у нас са оставени на свободния пазар и производителите им просто регистрират каквато си искат пределна стойност в МЗ.

 Освен че цените им са оставени на регулацията на конкуренцията, има директива на ЕС и становища на Европейската комисия, според които държавите могат да регулират цените само на тези медикаменти, които се купуват с публични средства, т.е. държавата може да се меси на пазара и да товари бизнеса с тежки административни процедури само ако е съществен играч на него и плаща съществената част от парите. Затова и препаратите с рецепта, които се плащат от здравната каса, са с регулирани цени. За да може медикамент да се плаща от НЗОК, производителят му трябва да докаже, че цената, предложена за България, не е по-висока от най-ниската в 9 от най-бедните страни на ЕС. Ако иска да увеличи тази цена, той трябва да докаже необходимостта от това, а отделно държавата би трябвало да следи как се движат цените на препарата му във въпросните 9 страни и ако там има намаление, такова да се регистрира и у нас.

Сега Атанасова иска подобна тежка процедура да се прилага и при препаратите без рецепта - обезболяващи, противогрипни и пр. Нито едно лекарство без рецепта у нас обаче не се плаща от публичните фондове, т.е. подобно решение ще противоречи на европейските разпоредби. То ще противоречи и на политиката на самите ГЕРБ, които наскоро либерализираха режима и дори цените и лекарствата с рецепта, които не се плащат от здравната каса, също минаха на лекия регистрационен режим.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив