14 Май 2024, 16:01 Днес (9) | Вчера (12)

Държавата подгони общините заради наводненията

09 Септември 2014 04:33 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 септември 2014, 23:47

Вътрешният министър отказва да даде информация колко пари има във фонда за възстановяване

Поредната водна трагедия, която взе три жертви в Бургаско, мобилизира държавата да търси вината в местните власти. МВР иска да санкционира общините, а прокуратурата започва пълна проверка на кметовете.

От държавното обвинение съобщиха вчера, че Върховната административна прокуратура започва пълна проверка на кметовете, в чиито общини имаше наводнения. Ревизията обхваща периода от 1 януари до последното бедствие, което взе три жертви в Бургас. Ще се проверява дали има аварийни планове и дали хората са уведомени навреме. От басейновите дирекции пък са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали са информирани хората, както и дали са поддържани водните съоръжения. Крайният срок за завършване на проверката е 24 октомври. До момента ВАП е извършила две проверки по реда на надзора за законност за състоянието на язовирите в страната - през 2012 г. и през март 2014 г. През 2012 г. е установено, че масово язовирите са отдавани под наем вместо на концесии. От извършени 146 проверки са установени 1809 административни нарушения. Районните и окръжните прокурори са внесли 279 протеста в съдилищата.

Освен проверките някои кметове понесоха и критики от шефа на МВР Йордан Бакалов. Вчера той дори лансира идея за санкции срещу общините, които не вземат мерки срещу бедствия. Преди повече от седмица Бакалов е изпратил писма до общините да почистят дерета, канализации и шахти. "Има общини, които са си свършили работа, защото водата се поема от шахтите, но има и такива които не са я свършили. Затова пуснах втора заповед, с която моите инспектори да проверяват и да правят предписания", обясни Бакалов. Той коментира, че дори да не са изпълнени предписанията, общините няма как да бъдат санкционирани и затова трябва да се направят законодателни промени в тази насока. Вътрешният министър е поискал от секретаря на междуведомствената комисия по бедствия да изготви справка за това колко пари са били похарчени през последните 10 г. за финансиране на щетите от бедствията. Според него сумата надхвърля 1 млрд. лв. В същото време той отказа да даде информация колко пари има във фонда за справяне с бедствията, с които трябва да се подпомогнат общините. "Не искам да съобщавам ресурса. Той е публично известен - от миналогодишния бюджет сумата е изразходвана и сега има от актуализацията. Не става въпрос за средства, а е важна цялата система", коментира лаконично Бакалов пред БНТ.

Става въпрос за актуализация, която правителството на Пламен Орешарски направи в последните си дни, с която прехвърли 50 млн. лв. допълнително на комисията. Парите дойдоха от незаконните ВЕИ такси, които бяха отменени от Конституционния съд. Най-вероятно сумата е именно толкова, защото, когато служебното правителство пое властта, ресурсът на фонда беше малко над 65 млн. лв., а междувременно то отпусна близо 16 млн. лв. на наводнените общини. Именно след това заседание Бакалов обеща, че протоколът от него ще бъде публикуван, но това така и не се случи.

Искри прехвърчаха и между министъра и местните власти в Мизия, която получи 1 млн. лв. авансово за посрещане на първите разходи след наводнението. Бакалов коментира вчера, че от общината още не са осчетоводили парите и не са предоставили справка пред междуведомствената комисия. МВР е дало срок на Мизия да внесе доклад за размера на щетите в комисията до вчера. Зам.-кметът на Мизия Николай Нековски коментира пред "Сега", че това няма как да стане. "Ние бяхме 17 дни под вода, нямаме ресурс да направим оценка на щетите. А и според правилника на комисията срокът е 6 месеца", обясни той.

Общият брой на доброволците, регистрирани у нас, е 2283 души. Това каза инж. Петър Тосков от пловдивската пожарна. Пловдивска област е с най-много регистрирани доброволци, обучени за реакция в екстремни ситуации - 234 души. Само за 2014 г. в областта са обучени с около 50 доброволци повече, отколкото през предходната година. Според него хората, които искат да се включат в такива формирования, са с различни професии - има водолази, алпинисти и други. За общата им подготовка се отделят 200 часа, разделени в три модула. Организират се и курсове за водачи на специални автомобили и придобиване на по-специализирани умения. За обучението на един доброволец държавата отпуска 1110 лв. на година

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив