15 Май 2024, 20:47 Днес (12) | Вчера (11)

Житото у нас с 55% нагоре за година

11 Януари 2013 08:53 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2013, 08:54

Горива и храни купуват общините през борсата

С 55 на сто се е повишила цената на хлебната пшеница от началото на миналата година до последната сесия на стоковата борса през декември. През миналия януари тон жито е вървял по 219 долара за тон на Софийската стокова борса (ССБ), а преди Коледа стоката е достигнала 340 долара за тон, сочат данните на ССБ. През миналата година в цял свят има поскъпване на зърнените култури, като най-малък е скокът в Щатите. За Германия и Франция, които са най-големите износители на пшеница в Европа, повишаването е с 35 на сто. В Черноморския басейн има още по-голямо поскъпване. Русия и Украйна са страните, които дават тон за цените в региона, при тях обаче стартът е от доста по-ниско ниво и затова увеличението е много високо, уточни Симеон Елазаров от ССБ.

Земеделските стоки са прекрасни за инвестиции на големите борсови играчи в световен мащаб, каза шефът на борсата Васил Симов. Вече е много трудно да се изкара печалба от акции и недвижими имоти. Те не носят печалба, каквато има в хранителните стоки и по-специално зърното, уточни той. Това кара големите финансови акули да се втурват в търговията с жито. Правят се инвестиции в зърнени култури и след това се реализира продажба на много по-високи цени, като резултатът е добра печалба. Високият скок на цените невинаги е показател за недостиг, по-често това е знак за големия интерес към стоката, уточниха експертите. Оттеглянето на инвеститорите от захарта доведе до насочването им към слънчогледа и пшеницата. Това доведе до повишаване на цените над 50%, без да има паника в света от недостиг на тези суровини. Световното производство през 2012 г. се равнява на потреблението и е около 680 млн. тона, а преходните запаси са около 190 млн. тона.

През следващата година се очаква у нас реколтата да бъде добра, но за цените решаващо значение ще имат добивите в Русия, Украйна и Казахстан.

Очаква се през тази година да нарасне търсенето на метали, което неизбежно ще доведе до поскъпване. Освен това финансовите спекуланти ще продължат да влагат средства в злато и зърно, предричат от ССБ.

През миналата година на ССБ са реализирали най-големия оборот от създаването на институцията досега. Завъртените средства са почти 800 млн. лева. Над половината оборот е направен по обществени поръчки, които общините и предприятията трябва да правят по закон. Най-често се търсят доставчици на горива и хранителни стоки, сочат данните на ССБ. Сключени са 1359 договора, което също е борсов рекорд. Стоковата борса е алтернатива на сивата икономика, която обаче все още има голям дял в някои сектори на икономиката. Най-голяма е търговията с нехранителни стоки, където са направени над 90% от сделките.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив