25 Април 2024, 03:44 Днес (0) | Вчера (12)

Край на монопола на топлофикациите

16 Юли 2012 08:47 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2012, 08:59

След Нова година всеки потребител ще може да сключва договор за доставка на топлинна енергия с фирми, различни от досегашните ТЕЦ

 

Край на монопола на топлофикациите. След Нова година всеки потребител ще може да сключва договор за доставка на топлинна енергия с фирми, различни от досегашните ТЕЦ. Това ще могат да бъдат както сегашните фирми за дялово разпределение, така и нови дружества, като всички ще трябва да кандидатстват за лиценз за търговци на топлоенергия, обясниха експерти.

 

Търговците ще купуват топлото от централите и ще го продават на потребителите. Основен критерий при избора на доставчик ще е цената на парното и топлата вода. Това са част от предстоящите промени в Закона за енергетиката за търговията с топлинна енергия. Те ще бъдат обсъдени утре на кръгла маса, организирана от Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента.

Новите търговци на топлинна енергия ще събират парите от потребителите. За целта те трябва да предложат по няколко варианта за плащане, удобни на потребителите - разсрочено, равномерно и пр. Възможността за неплащане на топлото и натрупването на несъбираеми суми над 150 млн. лв., каквито дължи ТЕЦ София на "Булгаргаз", ще останат в миналото.

Промените разбиват монопола на топлофикациите, като разделят производството на топлинна енергия от преноса и доставката й. Преносът ще се отдели в самостоятелни предприятия, които ще останат публична общинска собственост. Цените за пренос ще бъдат регулирани, тъй като системата трябва да осигурява еднакъв достъп и условия на всички. Разделянето ще създаде условия за поява на конкуренция чрез изграждане на нови топлоцентрали и до сваляне на цените. Това ще създаде условия ТЕЦ-овете да бъдат приватизирани. Заради растящите цени на тока парното ще стане търсена услуга. Хората ще се отказват от климатиците и конвекторите и отново ще си монтират радиаторите, прогнозират експерти. Връщането към парното е политика, която ЕС провежда чрез дотиране на "кафявия ток" от когенерациите.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив