28 Март 2024, 20:06 Днес (11) | Вчера (12)

Куп нови срокове за данъците

28 Декември 2012 08:38 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 декември 2012, 08:51

Окончателните данъци върху доходите вече ще се внасят на тримесечие, а не ежемесечно, както е в момента

Доходите от лихви по срочни депозити ще се облагат с 10% от Нова година. Това като че ли е най-радикалната данъчна промяна, която ще ни връхлети догодина. Заради нея останаха в сянка куп промени в сроковете за отчитане и внасяне на повечето данъци, които влизат в сила от 1 януари. Например редица налози от месечни стават годишни с цел облекчаване на бизнеса.
Данъкът върху разходите става годишен и ще се внася еднократно до 31 март на следващата година. Сега налогът е месечен и се внася до 15-о число. Данъкът върху приходите на бюджетните предприятия също от месечен става годишен и ще се внася до 31 март на следващата година. Същото важи и за налога върху дейността от опериране на кораби.
Окончателните данъци върху доходите вече ще се внасят на тримесечие, а не ежемесечно, както е в момента. Данъчната основа за определяне на данъка върху представителните и социалните разходи, предоставени в натура, ще бъде в размер на начислените разходи за съответната година, а не за месеца, както е сега.
Авансовите вноски за данък печалба вече ще се определят на базата на прогнозната печалба, без да се вземат предвид данъчните печалби от предходни години. Освен това фирмите, чиито приходи от продажби през предходната година са под 300 000 лв., се освобождават от авансови вноски. Сега прагът е 200 000 лв. Фирмите с приходи между 300 000 лв. и 3 млн. лв. ще правят тримесечни авансови вноски, а тези с приходи над 3 млн. лв. ще продължат да превеждат авансово данъка веднъж месечно. Освен това, ако дължимият годишен данък печалба надвиши с 20% сумата от месечните авансови вноски, върху превишението над 20% ще се дължи лихва.
Причината за новите срокове за налозите е въвеждането на единно платежно нареждане, чрез което ще се внасят данъците и осигуровките от 1 януари. Заради него се въвежда и нова поредност в погасяването на дължимите налози - най-напред ще се чистят дълговете с най-стар падеж. Изключение има само за здравните вноски, които ще могат да се платят с приоритет.
На хората с дългове от преди 1 януари 2008 г., т. е. изтекли по давност, се дава 1 година време, за да активират давността чрез заявление до НАП.

Декларацията вече е онлайн

Новият образец на данъчната декларация за доходите на физическите лица от 2012 г. вече е достъпен на интернет страницата на Националната агенция за приходите, съобщиха вчера от нея. Формулярът отново се състои от основна част и приложения, като гражданинът следва да попълни само онези приложения, които се отнасят до съответния вид получен от него доход.
Формулярът може да се разпечата, да се попълни и да се занесе лично в офиса на НАП по постоянен адрес, да се прати по пощата или през интернет с електронен подпис.
Срокът за подаване на декларацията и внасяне на дължимия данък за 2012 г. е до 30 април 2013 г., напомниха от НАП. Данъчната агенция публикува вчера и новите образци на декларации за корпоративните данъци.

Налагат е-запори на сметките

От 1 януари съдебните изпълнители ще налагат запори на банкови сметки по електронен път. Това е регламентирано с промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които влизат в сила през 2013 г.
 Нововъведението ще спести пари на кредиторите и длъжниците. Сега, за да блокира сметки, изпълнителят изпраща съобщение до всички 30 банки в страната. Това струва на кредитора 540 лв., а накрая сумата се трупа на длъжника. Налагането на запор по интернет ще струва 15 лв. и ще е значително по-бързо.
Заради промени в ГПК от Нова година обявите за всички търгове на имоти на длъжници ще се публикуват на сайтовете на окръжните съдилища. В момента те се залепят в сградите на районните съдилища и в канторите на изпълнителите, както и на самия имот. Без да са задължени по закон, частните изпълнители обявяват в интернет всички продажби. Ако се интерсувате да купите от тях имот или кола, може да проверите на www.sales.bcpea.org.

По-високи минимални заплати в 58 бранша

От Нова година минималните суми, върху които работодателите осигуряват служителите за пенсия, заболяване, бременност и  безработица, ще се увеличат средно с 4,5% в 58  икономически дейности. В тези сектори  синдикатите и бизнесът сключиха  споразумение за ръста. В повечето браншове минималните осигурителни прагове играят ролята на минимални заплати, особено за работниците с ниска квалификация.
Увеличението им ще повиши разходите на фирмите, въпреки че размерът на вноските за всички рискове ще остане както през 2012 г. Промяна ще има само за военните. Вноските им за пенсия ще се вдигнат с 20 процентни пункта. Това обаче няма да намали доходите им, тъй като осигуровките не се удържат от техния джоб, а се плащат от държавата.
Минималните осигурителни прагове ще се повишат най-много в производството на медицински и зъболекарски инструменти - с 19,2%. Сериозно нарастване ще има и в производството на облекло - 14,3%. В около 40 бранша праговете ще останат на нивото си от тази година. Сред тях са строителството, химията, металургията, пътническият и товарният транспорт. Най-ниският минимален осигурителен доход ще е 310 лв., колкото ще стане минималната заплата в страната от 1 януари 2013 г. В момента най-ниското възнаграждение е 290 лв.
Очаква се, че ръстът на минималните прагове ще повиши приходите в бюджета с 27 млн. лв. Паралелно с минималните осигурителни прагове ще се увеличи и максималната сума, върху която се начисляват осигуровки - от 2000 на 2200 лв. Това ще повиши разходите на около 107 000 души, които през 2012 г. са декларирали високи доходи.
Повишаването на максималният осигурителен доход ще вдигне и тавана върху пенсиите. От 1 април 2013 г. най-високият доход за стаж и старост ще се увеличи от 700 на 770 лв. За всички останали пенсии ръстът ще е с 9,3%.

Дизелът поскъпва с 2 стотинки на литър

Дизелът и керосинът леко ще поскъпнат от началото на новата година. Това ще стане заради увеличаването на акцизната ставка.
В резултат цената на литър дизел трябва да се увеличи с близо 2 стотинки от 1 януари.
По средата на 2012 г., когато цените на горивата галопираха нагоре, транспортният министър Ивайло Московски каза, че единствената възможност държавата да се намеси на пазара е да намали ДДС и акцизите. И двете действия обаче са свързани с искане до Европейската комисия да позволи това, а подобно разрешение се взема бавно и трудно. Финансовият министър Симеон Дянков дори каза, че е почти невъзможно.
Междувременно тази година големите вериги бензиностанции все по-масово въвеждат промоции в края на седмицата, когато по принцип хората пътуват повече. Повечето от тях свалят цената на бензина и дизела с по 5 ст. на литър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив