19 Май 2024, 18:07 Днес (0) | Вчера (0)

Максималният осигурителен доход може да се вдигне заради пенсиите

28 Септември 2012 08:42 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2012, 08:43

Управляващите отчаяно търсят пари, за да осъществят обещаното увеличение на парите на възрастните

 Управляващите продължават да лансират всякакви идеи в отчаян опит да намерят пари за обещаното увеличение на всички пенсии в изборната 2013 г. В момента се обсъжда от 1 януари догодина да се вдигне максималният осигурителен доход. Сега той е 2000 лв., вероятно ще стане 2200 лв. Това съобщиха за "Сега" източници от ГЕРБ. Така управляващите се надяват да осигурят недостигащите им 200 млн. лева. 

За обещаното увеличение от 1 януари са необходими около 800 млн. лв. за една година, а ако то се отложи за 1 април - 600 млн. лв. В най-добрия случай от по-добра събираемост на данъците може да се докарат около 400 млн. лв. Според средносрочната фискална програма за 2013 г. бяха предвидени около 1 млрд. лв. повече приходи и съответно - разходи, спрямо 2012 г. Но те бяха сметнати върху 2.5% ръст на икономиката. Бюджетът за догодина обаче се прави върху 1.8% ръст, което автоматично свива и приходите.

Пред "Сега" източник от ГЕРБ обясни, че вдигането на максималния осигурителен доход е наложително, за да се индексират и най-високите пенсии, които по закон са 35% от него. В момента таванът на пенсиите е 700 лв. За да бъдат увеличени с 9.8%, максималният осигурителен доход трябва да стане 2197 лв. Синдикатите отдавна твърдят, че това е начин да се осигурят допълнителни средства за увеличение на пенсиите. Работодателите обаче са против увеличаването на данъци и осигуровки, защото това ще натовари фирмите, които едва се справят в кризата, и ще повиши още повече безработицата.

Депутати от мнозинството продължават да поддържат и идеята да се облагат с данък лихвите върху депозитите на физическите лица. Пред "Сега" те изтъкнаха, че върху тези пасивни доходи навсякъде има данък. От данъка върху лихвите върху депозитите в хазната биха влезли около 150 млн. лв.

Депутатът на ГЕРБ в бюджетната комисия Димитър Главчев обаче твърди, че идеята отдавна не е на дневен ред. Менда Стоянова, която е председател на бюджетната комисия, и вече два пъти обявява варианти за по-късно увеличение на пенсиите, включително чак от 1 юли, отказа коментар.

Вчера нито от финансовото министерство, нито Стоянова и Главчев можаха да кажат върху какъв размер на брутния вътрешен продукт се смята бюджетът, за да е ясно какви пари в повече ще останат да се разпределят. Главчев все пак беше категоричен, че увеличението на доходите остава приоритет на приоритетите за догодина, като на първо място се мисли за пенсиите, после за учители и лекари. "Правим възможното увеличението да бъде от най-рано и с възможно най-голям процент, но няма да бъде за сметка на финансовата стабилност и няма да се въвеждат нови данъци, защото не е справедливо бъдещите поколения да изплащат това увеличение", увери Главчев. 

Управляващите засега смятат все пак ръстът на пенсиите да е от 1 април, но не е изключено да е с по-малък процент от 9.8. Първоначалната лансирана идея беше за 7.6%. Не е ясно дали ще се осъществят и другите обещания за доходите - за учителите например.

Синдикатите остават категорично на позицията си, че увеличение на пенсиите трябва да има още от 1 януари. От КНСБ настояват той да е между 10 и 12%. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов нарече "елементарни политически трикове" разнопосочните информации кои доходи откога и с колко ще се вдигат.

"Ако искат да събират допълнително приходи, има други начини, не да се облагат лихвите върху депозитите на хората. Може да се обложат транзакциите на банките, нещо зад което стоят 9-те стари страни в ЕС, но новите като България, Полша се дърпат", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той е и за ръст на максималния осигурителен доход.

Григор Димитров от БСК беше категоричен, че работодателската организация е за увеличение на пенсиите, и то на всички, но без разчети не може да се говори с колко. "Не бива механично да се наливат толкова пари в нереформирана система. Трябва първо да се разделят социалното подпомагане от социалното осигуряване", заяви Димитров. Той е категоричен, че никакви данъци не трябва да се пипат. "Трябва да се отчете, че при 600 млн. лв. за пенсии 120 млн. лв. ще се върнат под формата на ДДС", каза той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив