26 Април 2024, 23:15 Днес (11) | Вчера (14)

Минаваме на евтин салам и сирене с палма

03 Юли 2012 08:41 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2012, 08:42

Бием французите, ядем само по 150 г хляб дневно

Повишените цени на тока ще се калкулират в стойността на колбасите, но е трудно да се каже с какъв процент нагоре ще бъде промяната, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. През последните две години обаче трайно се е променила тенденцията за консумация на месни продукти и вместо на деликатесните продукти българите все повече наблягат на възможно най-евтините малотрайни колбаси, констатират от асоциацията. При млечните продукти ситуацията е аналогична, там пък около 60% от продажбите са на ментета с палма. Останалите са истински сирена, кашкавали и други млечни продукти, съобщи Димитър Зоров, който ръководи асоциацията на млекопреработвателите. Производителите не могат да си позволят повишаване на цените, ще се наложи да продават на границата на производствените разходи или дори да бъдат в някаква степен на загуба, каза още той. Млекопреработвателите няма да пипат цените, защото очакват кризата да отмине скоро и те да продават на реалните цени, без да са изгубили клиентите си. За да запазят позициите си на пазара, много фирми се принуждават да продават продукти с растителни мазнини, смята Зоров. 

Цената на тока няма да доведе веднага до поскъпване на повечето стоки и услуги, съобщи вчера Марияна Кукушева, заместник-председател на Съвета на браншовите организации при Търговско-промишлената палата. 

Заради изключително свития пазар на хляб няма вероятност цените на насъщния да се променят нагоре, прогнозира Кукушева, която ръководи и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Няма опасност у нас да навлезе по-евтин хляб от другите страни в общността, защото българските хлебопроизводители правят най-евтиния хляб в Европа, уточни Кукушева. Освен това потреблението е паднало до критичните 150 г на човек на ден, което е изключително ниско. За сравнение в най-развитите страни на ЕС – Германия, Франция, Великобритания и Белгия, употребата на хляб е около 300 г дневно, без тук да влизат пастите, пиците и други закуски. 

У нас обаче консумацията на хляб се влияе и от изопачените хранителни режими, при които насъщният се вади от ежедневното меню на българите, каза още Кукушева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив