25 Април 2024, 10:19 Днес (1) | Вчера (12)

Министър Стойнев: "Южен поток" ще бъде реализиран на всяка цена

09 Май 2014 08:44 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 май 2014, 09:00

Към въстановяването на торовото производство във врачанския комбинат вече има интерес и от чужди инвеститори

Реализирането на проекта "Южен поток" на всяка цена и осъществяването на газовите връзки с Гърция и Турция още до края на тази година са приоритет на правителството. Проектът ще бъде осъществен въпреки усилията на опозицията да му попречи. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев във Враца, където се срещна с представители на бизнеса.

"ГЕРБ допуснаха много грешки и в икономиката, и в енергетиката и за съжаление продължават да показват слабост и като опозиция. Тази държава има нужда от консенсус по важните теми, а не от дребни партийни игри” – така министър Стойнев отговори на Бойко Борисов, който по-рано коментира работата на правителството в сектор Енергетика.

"Фактите са категорични - проектът "Белене” бе спрян по време на управлението на Борисов, проектът "Южен поток” бе забавен пак по време на управлението на Борисов. Не искам от бившия премиер да си признава грешките, но настоявам да мери внимателно думите си, за да не вреди на България в арбитража за "Белене” и да не пречи на "Южен поток” и да ни остави да свършим работата”, заяви още Стойнев.

Отчетеният икономически растеж през последните месеци е показателен за правилния път и новия тип политика, която води сегашното управление, каза той.

Като механизъм за устойчиво икономическо развитие и повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия, министър Стойнев посочи разработваната национална програма за реиндустриализация. Тя е базирана на три основни стълба: достъп до финансов ресурс, подготовка на човешки капитал и насърчаване на иновациите. Тези направления са изключително важни и правителството предприе конкретни стъпки за тяхното подпомагане, подчерта още министър Стойнев. Реформите в Българската банка за развитие за отпускане на кредити за бързо развиващи се малки и средни предприятия, въвеждането на дуалната система в образованието и инструментите на новата оперативна програма, както и Националният иновационен фонд, са само част от мерките в подкрепа на индустриализацията на страната ни, като двигател за българската икономика.

"Някои кръгове се опитват да попречат на възстановяването на "Химко" и рекетират държавата. Заделили сме вече необходимите средства за закупуването и модернизацията на химкомбината. За съжаление делото в Софийския апелативен съд за това кой притежава активите на "Химко" спъва провеждането на втори търг за продажбата му", каза Стойнев.

Той съобщи още, че към въстановяването на торовото производство във врачанския комбинат вече има интерес и от чужди инвеститори и държавата в никой случай няма да се откаже от ангажиментите си за реиндустриализацията на Северозападна България.

За да имаме конкурентноспособна икономика, трябва да има стабилна енергетика, обяви още Стойнев. Затова основната цел ще бъде модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Тази есен пък ще стане ясно кога ще започне изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" след като приключат интензивните преговори с американската компания "Уестингхаус".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив