02 Май 2024, 21:35 Днес (13) | Вчера (0)

Министър и депутат в разнобой какво ще плаща касата

11 Януари 2013 08:58 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2013, 09:06

Десислава Атанасова обяви, че НЗОК ще дава пари и за нови пътеки, а шефката на здравната комисия говори само за нови дейности

Тежката артилерия на ГЕРБ в здравеопазването - министърът Десислава Атанасова и шефът на ресорната комисия Даниела Дариткова, вчера се разминаха по отношение на клиничните пътеки за тази година.
Парламентът прие извънредно вчера окончателните промени в закона за здравното осигуряване, които дават възможност касата да плаща за прехвърлените й през т.г. нови дейности. Законът беше приет в зала по-малко от 24 часа след като мина на второ четене през ресорната комисия въпреки изискването да "престои" поне едно денонощие. За да се съкрати процедурата, управляващите се възползваха от вратичката в правилника, която дава възможност Народното събрание да не се съобрази със срока.

Бързането се налага, тъй като без поправките НЗОК не може да започне договаряне за въпросните дейности. Те трябваше да влязат в новия рамков договор и да се плащат от здравно осигурените, въпреки че са гарантирани за всички българи и трябва да са приоритет на МЗ. Заради това Българският лекарски съюз отказа да подпише договора. Така остана в сила старият, а в него те не се предвиждат. Поправките позволят касата да действа в случая без рамков договор. От т.г. със здравни вноски ще се плащат интензивното лечение, инвитро процедурите, ваксините, амбулаторното проследяване на психичноболни и с кожно-венерически болести, някои високотехнологични изследвания с общ бюджет за около 90 млн. лв.

Оказа се, че тежката артилерия на ГЕРБ в здравеопазването не е съвсем в час какви нови цели се въвеждат за 2013 г. "Законодателната промяна касае само изцяло новите дейности, но клиничните пътеки остават същите като миналата година", обяви шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова пред "Фокус" преди гласуването на поправките в комисията в сряда. Здравният министър Десислава Атанасова обаче обясни в парламента, че НЗОК ще поеме от т.г. 4 нови клинични пътеки. Те също трябваше да се въведат с новия договор. Досега здравните шефове твърдяха, че плащането им е невъзможно без договор, но явно са променили мнението си. Така през т.г. пари ще се дават за диагностика и лечение на спешни състояния при децата, за хората в будна кома, за първични имунодефицити при деца и за реплантация с микросъдова хирургия (за възстановяване на загубен пръст например).

ЗАОБИКАЛЯНЕ

Окончателният вариант на поправките съвсем обезсмисля договарянето в здравеопазването, след като между първо и второ четене беше гласувано касата да сключва анекси към подписани договори при промяна на законодателството. А това може да става по всяко време на годината. Според депутата от ДПС Хасан Адемов това означава целогодишна възможност за прехвърляне на нови дейности и финансови ангажименти на НЗОК без никакво договаряне. "По принцип може и да е така, но вече не останаха дейности, които да се прехвърлят. А наредба 40, която регламентира пътеките, се прави веднъж годишно", успокои шефът на касата Пламен Цеков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив