06 Май 2024, 02:39 Днес (0) | Вчера (1)

Не плащаш 3 г. - вкарват борча в цената на парното

07 Февруари 2014 08:58 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 февруари 2014, 09:00

„Топлофикация”: ДКЕВР да ни реши проблема с авансовото плащане на газа

Топлофикации искат Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да им признава в цената на парното отписаните несъбираеми вземания от абонатите. На практика такива са всички сметки, за които е минал 3-годишният давностен срок. Освен това от топлодружества настояват да им бъдат признавани и лихвите, които дължат на "Булгаргаз" за забавените плащания на природния газ. Тези искания бяха представени от представителя на плевенската топлофикация на общественото обсъждане в ДКЕВР на новите указания за образуване на цената на парното.

По-късно зам.-шефът на Асоциацията на топлофикациите и директор на въпросното дружество Валентин Терзийски обясни, че това е едно от възможните решения на проблема с парно борчовете. Другият според него е на топлофикациите да бъде дадено право да спират парното за неплатени сметки, както това могат да правят доставчиците на ток и газ. Той изтъкна още, че сега в цената не е отчетен 6 пъти нарасналият акциз на природния газ от 1 януари.

На обсъждането не стана ясно дали това искане на плевенската топлофикация се подкрепя и от останалите. Всички обаче се оплакаха от печалбата (процента на възвръщаемост), одобрявана им от ДКЕВР. По думите на Илия Николаев, шеф на асоциацията на топлофикациите, у нас тя е от 3 до 6% и е най-ниската в ЕС. Заради това две трети от дружествата ще отчетат загуба за 2013 г. Николаев изтъкна, че това е причината за липсата на пари за инвестиции в мрежата. Според него за това са нужни 400 млн. лв. за ремонт на мрежата в цялата страна.

Шефът на ДКЕВР Боян Боев обаче коментира, че инвестициите се признават на топлофикациите, след като бъдат направени, чрез амортизационните отчисления.

Всички парно дружества поискаха от ДКЕВР да разшири списъка с признаваните им разходи с тези за участие в балансиращия пазар. От пловдивската топлофикация посочиха, че ще трябва да плащат на НЕК по 1000 лв. месечно за това, че ще управлява балансиращата група, в която попадат те. Отделно от това ще се плаща за предизвикване на небаланс.

От варненското парно пък помолиха ДКЕВР да им реши проблема с плащането на 100% авансово на природния газ, като посочиха, че през първото тримесечие например те са събрали едва 65% от дължимите им пари.

На общественото обсъждане липсваха представители на най-голямата топлофикация у нас – столичната.

ВЕИ централите броят за достъп само на ЕСО

Зелените централи ще плащат постоянна цена за достъп, но само до преносната мрежа. Тя ще е 2,45 лв. на мегаватчас, стана ясно на открито заседание в ДКЕВР. От трите ЕРП-та остро възразиха срещу това, че ВЕИ централите няма да им плащат за достъпа до мрежата средно напрежение, която е тяхна собственост.

Окончателното решение на ДКЕВР за цената за достъп ще е факт до 14 февруари. Тогава трябва да стане ясно и как ЕРП-тата ще връщат 192 млн. лв. на ВЕИ централите от временната цена за достъп. Тя беше отменена от ВАС.

Шефът на НЕК напуснал заради по-висока заплата

Йордан Желев е напуснал шефския пост в НЕК заради много по-висока заплата за работа в чужбина. Това съобщи вчера ресорният министър Драгомир Стойнев. Както "Монитор" писа, вчера НЕК отново е с нов началник и за първи път това е жена – Екатерина Истаткова. Стойнев коментира, че по този повод трябва да се замислим за увеличаване на заплащането на ръководните кадри в държавните дружества. Това трябва да е обвързано и са други условия – дали предприятието е печелившо и се развива добре, добави той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив