26 Май 2024, 20:40 Днес (0) | Вчера (0)

Нитратите в зарзавата 10 пъти повече от допустимото

14 Май 2014 08:40 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 май 2014, 08:43

Спанакът и червеното зеле сред най-уязвимите на отрови

Нитратите в зарзавата у нас са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация (СЗО). За това алармира вчера инж. Лазарина Герова, управител на частна лаборатория за контрол на зеленчуците и плодовете. Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са със значително по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг.

За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция, според световната организация. Подобно е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират. През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партита с нитрати над допустимото.

В страната има мониторингова програма за съдържанието на нитрати, от началото на март е започнал активният сезон за анализи, съобщи за "Монитор” Дарияна Бакалова от акредитираната към Българската агенция по безопасност на храните лаборатория. Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа. В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните. За марулите от оранжерия нормата през зимата е 4500 мг/кг, от 1 април границата пада на 3500 мг на кг за стоката от парници и до 2500 мг на кг за полските. Нормите, определени в европейското законодателство, са за пет групи зеленчуци, които са най-рискови. Преди 1999 г. обаче у нас са се контролирали всички видове, категорична е инж. Герова. Според нея оттогава непрекъснато се увеличава нивото на замърсяване, а производителите няма откъде да проверят какво има в зарзавата. Тя твърди, че изключително много се злоупотребява и с понятието биопродукти, защото те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани  само с естествени торове. Въпросът не е какъв е видът на тора, а дозата, категорична е Герова. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването може да бъде опасно колкото е при изкуствените.

Листните зеленчуци са най-уязвими на замърсяване с нитрати. Салатите, спанакът, марулите и зелето са в рисковата група, към тях попадат също така пресният лук и пресният чесън, пресните картофи, морковите, тиквичките и дори червеното цвекло. То може да достигне невероятни нива на замърсяване, предупреди експертката. Особено опасно е замърсено зеле да влезе в туршията, където заедно със солта става канцерогенна бомба.

При летните зеленчуци опасността намалява. Доматите, краставиците и чушките, произведени на полето, не са толкова опасни, затова зеленчуците, отгледани направо на полето, са най-подходящи за трапезата ни.

За да се гарантира по-голяма сигурност за потребителите, Гергова препоръчва да се контролират големите производители, които отиват на борсата, защото от тях зареждат почти всички търговци.

В Шумен правят анализ за 5 лева

Срещу пет лева всеки клиент или продавач на кооперативния пазар в Шумен може да провери стоката за наличие на нитрати. Услугата се предлага от 24 април, когато "Общински пазари" разкри своя лаборатория в павилион на самия пазар. "Лабораторията я направихме в услуга на нашите граждани и на гостите, които пазаруват от този пазар, да бъдат спокойни и сигурни в това, което консумират" - обяснява шефът на дружеството Тодор Тодоров.

Обектът тръгна с анализ на нитрати в зеленчуците и плодовете, но предвижда и други изследвания на селскостопанска продукция. Търсена услуга се очаква да бъде изследването на почвата. Това според Тодоров е важно за производителите, за да знаят какви количества и какви видове торове да използват в зависимост от почвата на посевните си площи или дори на двора.

Новата инвестиция е струвала на общинското предприятие седем хиляди лева, но самите изследвания се предлагат на цената на консумативите. Оказало се, че една от инкасаторките на предприятието е завършила селскостопански техникум и има квалификация като лаборант, тя поела и лабораторията.

Детенце се изрина след почерпка с краставици

Детенце от Кюстендил се изрина, след като похапна салата от краставици и домати. Най-вероятно причината за това е алергична реакция или наличието на голяма количество нитрати. "Със сигурност мога да кажа, че детето е яло и друг пък такива зеленчуци. То е на три години и час след като вечеря, целият гръб на дъщеря ми стана на пъпки. Лекарите казаха, че е алергична реакция”, коментира майката на детето Станислава Цветанска.

"Този месец сме взели 1 проба от търговец на пресни плодове и зеленчуци в Кюстендил. Резултатът ще стане ясен в края на тази седмица, тъй като срокът за това е до 7 работни дни. Не мога да се ангажирам какъв ще е резултатът и дали има завишение в допустимите норми за наличието на нитрати”, коментира шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Първан Дангов.

По-голямата част от хората обаче са предпазливи при консумацията на плодове и зеленчуци, особено когато са с чуждестранен произход. "Аз реших да си спретна парник, за да не ядат децата ми отрови”, коментира и 56-годишна жена от областния град.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив