29 Март 2024, 02:20 Днес (0) | Вчера (11)

Общините излязоха виновни за пропуските при битката с бедствието

13 Март 2015 08:53 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2015, 08:55

Депутати предупредиха, че след преспите идат наводнения и свлачища

Централната власт е реагирала адекватно при снежното бедствие в половин България, но местната е направила сериозни пропуски. Това се разбра от обясненията на вицепремиера Меглена Кунева и министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на екологията Ивелина Василева пред парламента. Те бяха привикани от депутатите след искане на БСП и ДПС, за да обяснят какво е направила държавата за преодоляване на кризата, която остави на тъмно и студено и без възможност за придвижване стотици хиляди.

"Координацията беше добра. Политическата ми оценка е, че правителството се справи", обяви Кунева. Първоначално оценката й бе положителна и за работата на вече бившия вътрешен министър Веселин Вучков, Гражданска защита, армията, енергодружествата и пътноподдържащите звена. Но след конкретните примери на бедстващи хора, дадени от депутати в районите на Смолян, Хасково и Кърджали, Лиляна Павлова обяви друго: "Общините не бяха готови. Кметовете не бяха създали мобилизация, така че машините да бъдат на място, и то добре заредени с гориво. Техниката по републиканските пътища бе на терен, но не и тази по общинските". Тя се съгласи, че трябва да се подобри координацията с общините, макар че държавата е оказала помощ на всеки кмет, който я е поискал. Павлова препоръча указанията, по които работят наетите от държавата фирми, да се приложат и в населените места.

Най-остра в критиките си бе Корнелия Нинова от БСП, която посочи, че на 1 декември след последните наводнения правителството по поръчка лично на премиера Бойко Борисов е взело решения за мерки, които досега не е изпълнило. И запита: "Кое ви попречи? Толкова можете или горската, водната и всички други мафии в държавата ви спряха да решите проблемите. В момента бягате след събитията, при това бягате хаотично и в различни посоки!". Накрая тя прати четирите министърки на отчет при Борисов.

Кунева се съгласи, че положението е сериозно, но не прие критиката за неизпълнените мерки, защото вече било ясно кой е отговорен за всеки язовир в страната. И затова била важна ролята на парламента - с контрола си да засили ефективността на Министерския съвет. Накрая заключи философски: "Нека всеки мете пред вратата си и улицата ще е чиста."

Вицепремиерът и тримата министри не бяха особено впечатлени от предупрежденията на мнозина депутати, че ни чакат нови бедствия вследствие на снеготопенето. Вили Лилков от Реформаторския блок например даде пример със свлачище в село Симеоново, Видинско, което заплашва да затвори международния път София-Видин. Той поиска спешно финансиране и мерки за почистване на водостоците, за дренажи и вдигане на подпорни стени на самото свлачище. В отговор на предупрежденията за повишаване на речния отток след затоплянето и предстоящите пролетни дъждове екоминистърът повтори решенията на правителството от сряда и призова всички по веригата за спешна и пълна мобилизация по места плюс обмен на информация и адекватна реакция.

------НА ТЪМНО

Пикът на снежната блокада е бил на 7 март, когато без ток са останали 1179 населени места и 271 хил. абонати, обслужвани от трите ЕРП-та. Това отчете Теменужка Петкова и добави, че вчера сутринта на тъмно и студено все още са били 393 селища или 57 230 домакинства. Общо 44 са авариралите електропроводи и 15 подстанции. Вчера най-критична оставаше ситуацията в района на Ардино. 50 малки населени места в общината останаха под снежна обсада въпреки изпратената от пътната агенция още в сряда вечерта допълнителна техника.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив