07 Август 2024, 03:12 Днес (0) | Вчера (2)

Общините ще трябва да се "състезават" за помощи след потопите

08 Септември 2014 05:59 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 септември 2014, 00:06

БЧК призова за съдействие както хората, така и фирмите

Българската държава не може да реагира бързо и адекватно за възстановяване на щетите от природни бедствия. Това стана ясно след поредната водна стихия за тази година в петък и събота, навръх празника на Съединението, която взе три жертви и нанесе поражения в десетки населени места. Държавата ще помогне финансово на тези общини, които реагират по-бързо при описването на щетите, каза вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов при посещение на някои от засегнатите места. Имаме проблеми с кризисните запаси в Държавния резерв, призна пред БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. БЧК от своя страна спешно активира кампанията си за набиране на финансови средства и призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от новите наводнения.

"Нещо, което категорично мога да кажа, е, че местната администрация е тази, която трябва да направи по най-бързия начин, след като отмине всичко това, оценка на щетите. След като направи оценка на щетите, документите идват в комисията, която оглавявам аз, и по всяка вероятност тя ще бъде свикана по-следващата седмица. Оттук нататък вече самата комисия, в която има представители от всички министерства, ще прецени къде, какво и как да се отдели като средства", обясни Йордан Бакалов. Възможностите на комисията като финанси не са големи и неограничени, ние все пак сме служебно правителство, допълни обаче той. 

Именно заради тази процедура Комисията по бедствия и аварии досега не е отпуснала пари на Мизия, която беше залята от потоп в началото на август, а стотици хора все още са без домове. Дни след първото юнско наводнение в Североизточна България, което взе над 10 жертви във Варна, във фонда за бедствия и аварии останаха малко над 15 милиона от общо 70 милиона лева. Той беше запълнен в последните дни на правителството на Пламен Орешарски с 50 милиона лева, пренасочени от таксите на ВЕИ централите, които пък бяха обявени за незаконни от Конституционния съд. От парите служебният кабинет разпредели близо 16 милиона лева след трагедията в Мизия, а сега пари ще получат общините, които по-бързо ще опишат щетите. Засегнатите обаче стават все повече и не е ясно докъде ще стигнат наличните средства. В петък и служебният премиер Георги Близнашки призова "заможните ни сънародници" да помагат, въпреки че именно преодоляването на бедствията беше сред приоритетите на служебния кабинет.

Според Николай Николов са били направени доста задълбочени анализи от експерти. "Всичко това е направено и е облечено в едни стратегии. Трябва само да осигурим политическа подкрепа, за да можем да променим нормативите и да осигурим финансирането на всички мерки, за да променим нещата. Говоря за земетресения, води, урагани, всички бедствия, които могат да бъдат на територията на нашата страна", заяви Николов и допълни, че е необходим орган, който да контролира язовирите.

"Очаквам до 10 дни да се свика Консултативният съвет по въпросите за защита при бедствия. Там тези неща ще ги изложа подробно, с доклад, конкретни предложения - какво смятаме ние да се случи", поясни той. Запитан за Държавния резерв, комисарят каза, че в него има материали, предназначени за две ситуации - военна и кризисна. "В интерес на истината имаме малко проблеми по кризисните запаси. Законодателят трябва да обърне внимание на всяко ведомство, всяка община да създаде такива. Трябва нормативно да задължим малките общини да назначат хора специалисти, които да отговарят за тези неща", допълни той. В петък бяха публикувани за обсъждане промени в наредбата за държавния резерв, с които се предлага само с решение на директора на агенцията да се отваря резервът при бедствия. В момента трябва да има решение на МС. 

Българският червен кръст (БЧК) също призова за помощ както хората, така и фирмите. От там успокоиха пострадалите, че има достатъчен бедствен резерв. "БЧК разполага с резерв за около 12 хиляди души, който е разположен на територията на цялата страна. Имаме 1 национален склад, 3 междуобластни големи склада и отделно във всяка областна структура на БЧК има резерв с материали, които са необходими за подпомагане в първите часове на бедствието", каза заместник-директорът на БЧК Василка Каменова пред БНР вчера. Тя обясни, че възстановяването на бедствения резерв на БЧК е непрекъснат процес и той постоянно се обновява. "В момента, в който изчерпваме някакви количества, правим нови процедури и възстановяваме. Хората да бъдат спокойни", каза тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Август 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7835
GBP 2.4796 2.4887 2.2774
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив